Wat is slaapwandelen & wat kun je eraan doen? 5 Tips!

Slaapwandelen is meestal onschuldig en je zult er niet zoveel van merken maar in sommige gevallen kan het zorgen voor onrustige nachten en zelfs gevaarlijke situaties. Je kunt verschillende dingen doen om slaapwandelen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij kinderen verdwijnt het meestal als ze de puberteit in gaan.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is het verrichten van handelingen terwijl je aan het slapen bent. Over het algemeen is het zo dat mensen die slaapwandelen alleen rechtop in bed zitten maar het kan verder gaan als dat. Zo kan het zijn dat je rondlopen, je kleren aandoet of eten gaat maken.

Tijdens deze handelingen zijn je ogen geopend maar kijk je afwezig. Het is ook mogelijk om te antwoorden als iemand je een vraag stelt. Een ander woord voor slaapwandelen is somnambulisme.

Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. In de meeste gevallen heb je er geen last van en is het onschuldig. We nemen een paar tips met je door hoe je het zoveel kunt voorkomen.

Wat kun je aan slaapwandelen doen?

Ondanks dat slaapwandelen in veel gevallen onschuldig is en geen kwaad kan kun je het beter zoveel mogelijk voorkomen. Zo voorkom je dat je in een gevaarlijke situatie terecht komt. De oorzaak van slaapwandelen ligt heel erg uiteen.

Het kan komen door stress, vermoeidheid, koorts, gebruik van medicijnen en bij alcohol-en drugsgebruik. Ook kan het genetisch aangelegd zijn.

1. Een regelmatig slaappatroon

Als eerst is het belangrijk dat je een regelmatig slaappatroon hebt. Zorg ervoor dat je op vaste tijden gaat slapen en ook weer wakker wordt. Dit zorgt ervoor dat de kans op slaapwandelen afneemt.

Zorg bij kinderen dat ze niet alleen in de avond vaste slaaptijden hebben maar ook met hun middagdutje.

???? Bekijk ook deze 9 hulpmiddelen om beter te kunnen slapen

2. Doe ontspanningsoefeningen

Slaapwandelen is vaak heel frustrerend. Je vindt het eng waardoor je juist extra gespannen raakt. Dit resulteert weer in een slechte nachtrust. De kans op slaapwandelen neemt daarmee toe en daarom is het van groot belang om te ontspannen.

Een goede manier is door het doen van ontspanningsoefeningen. Sporten kan ook erg goed helpen.

3. Behandelingen of medicijnen

Het kan zijn dat je zoveel hinder ervaart van het slaapwandelen dat je geen fatsoenlijke nachtrust meer hebt. Je kunt dan contact opnemen met de huisarts. Er wordt dan gekeken of er mogelijk een slaapstoornis is, epileptische aandoening of iets psychisch zoals een angst- of persoonlijkheidsstoornis.

Als je alles hebt geprobeerd kunnen er tijdelijk medicijnen worden voorgeschreven die het slaapwandelen tegengaat. Deze hebben echter veel bijwerkingen en kunnen maar voor een korte periode in worden genomen.

4. Geen alcohol- en drugs

Als je last hebt van slaapwandelen is het aan te raden om geen alcohol meer te drinken. Datzelfde geldt voor het gebruik van verdovende middelen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans op slaapwandelen toeneemt.

5. Creëer een veilig situatie

Als je regelmatig aan het slaapwandelen bent is het belangrijk om een veilige situatie te creëren zodat er niets ernstigs gebeurd. Bijvoorbeeld dat je van de trap afvalt. Je kunt gebruik maken van een traphekje.

Zorg ook dat het huis opgeruimd is zodat je nergens over kunt vallen en zorg dat alle ramen dicht zijn.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie