4x waarom vroeg opstaan GOUD waard is + tips

Vroeg opstaan is werkelijk GOUD waard. Het geeft je veel voordelen en zorgt ervoor dat je meer uit je dag haalt.

Je kent het bekende spreekwoord vast wel:

Morgenstond heeft goud in de mond.

En dat is echt zo: Het maakt een groot verschil voor de rest van de dag. En daar pluk jij dan weer de vruchten van.

Vroeg opstaan: start je dag om 5:00 uur

Mijn vriendin en ik zijn een groot fan van vroeg opstaan. Het liefst om 5:00 uur.

En dat doen we vrijwel iedere dag ondanks we als zelfstandigen de luxe hebben om onze hele dag in te plannen hoe we dat willen. 😉

Oh, en we doen dit zonder wekker..

We hebben onszelf zo geherprogrammeerd dat we rond die tijd wakker worden. Hierover deel ik later nog een artikel zodat jij dit trucje ook kan gebruiken.

De voordelen van vroeg opstaan

De volgende voordelen zul je gaan ervaren als je de keuze maakt om vroeg uit je bed te komen. Klaar om je leven een upgrade te geven?

Geen gehaast en tijdnood meer

Als je verplichtingen in de ochtend hebt kan vroeger opstaan een super groot verschil maken. Je hebt alle tijd om je dag rustig te starten en voor te bereiden.

Je hoeft niet meer haasten om op tijd op je werk te zijn of om bijvoorbeeld je kinderen en hun lunch klaar te maken voor school.

En wanneer je jouw dag op je gemak en zonder stress begint merk je dat je hier de hele dag door de voordelen van plukt.

Ongestoord tijd voor jezelf

Wat zijn de dingen die je graag doet maar waar je weinig of zelfs geen tijd voor hebt?

Als je jouw dag eerder start heb je ineens meer vrije tijd waar je deze dingen kunt inplannen. Als je besluit 2 uur eerder op te staan heb je in een werkweek ‘ineens’ 10 uur extra vrije tijd.

Daarnaast pluk je ook hier weer de voordelen van door de dag heen: stel je eens voor hoe je jezelf zou voelen als je elke dag kunt beginnen door iets te doen wat je leuk vind in plaats van het gebruikelijke ochtend ritueel.

Of misschien heb je een ‘side hustle’ waar je te weinig tijd voor hebt. Dit kun je ideaal in de ochtend doen. Hoe lekker is dat, extra geld verdienen vóór je voor de baas aan de slag gaat? 😉

Je ervaart meer tijd (en vrijheid) door de dag heen

Vroeg opstaan zorgt ook voor een gevoel van meer tijd hebben. Dat heb je enerzijds ook letterlijk. Anderzijds is het een psychologisch effect.

Zelf heb ik vaak om 11:00 alles al gedaan wat ik die dag moest doen. Voor mijn gevoel is het dan al 14:00 of 15:00 uur.

Je voelt je een winnaar als je om 5:00 naast je bed staat

Dit is wel een van de beste dingen aan vroeg opstaan. Je voelt je echt een winnaar als je om 5:00 naast je bed staat en weet dat ‘de wereld nog slaapt’.

En als je met zo’n gevoel kunt opstaan heb je dag eigenlijk al gewonnen en kan er nog weinig fout gaan. Je hele vibe en mindset is krachtiger dan op het laatste moment (na een paar keer snoozen) uit je bed te komen.

Tips om zelf een vroege ochtendroutine op te bouwen

Vroeg opstaan kan in principe iedereen. Als je het écht wilt. Ook wanneer je een avondmens bent.

Want dat was ik tot een jaar terug ook. Mijn dag eindige meestal ergens tegen 2 of 4 uur ’s nachts en mijn volgende dag begon rond een uur of 10 of 11 de volgende ochtend.

Jij kunt dit ook. Met de volgende tips maak je vroeg opstaan een stuk makkelijker.

Bouw vroeg opstaan op

Je hoeft niet in één keer 1 of 2 uur eerder uit je bed te komen rollen. Dat is bijna niet te doen: Je zult je verschrikkelijk voelen omdat je lichaam gewend is nog in slaap te zijn.

Het verstandigste is om dit langzaam op te bouwen zodat je lichaam en interne klok kan wennen. Sta elke dag 5 minuten eerder op tot je de tijd wanneer je wilt opstaan hebt bereikt.

Vroeg opstaan begint de avond ervoor al

Net als dat je eerder opstaan moet opbouwen is het ook verstandig om de avond ervoor hiermee bezig te zijn. Als je 5 minuten eerder opstaat is het het slimste om ook 5 minuten eerder naar bed te gaan.

Zo hou je jouw gebruikelijke aantal uur slaap, je verplaatst alleen de momenten.

Een goede avondroutine helpt je hierbij. Probeer ten minste 30 minuten voor je naar bed gaat te zorgen voor ontspanning. Zo heb je een betere nachtrust.

Snooze niet: No matter what

De snooze knop zou eigenlijk verboden moeten worden: Dit is een echte killer voor fit wakker worden.

Hoe lekker even snoozen ook mag lijken: Elke keer dat je op die knop duwt zul je minder fit wakker worden en je bent eigenlijk een spelletje met je lichaam aan het spelen.

Snooze. Dus. Niet.

Zet water klaar op je nachtkastje

Na een nacht slapen heeft je lichaam behoefte aan water. Minstens 1 glas.

Maak het jezelf makkelijk door dit alvast klaar te zetten op je nachtkastje. Zo kun je zodra de wekker gaat direct water drinken wat opstaan een stuk makkelijker maakt. Je merkt namelijk direct meer alertheid.

Neem een (licht)koude douche

Koud douchen is dé manier om wakker te worden. Hierdoor ben je in 1x goed wakker.

Oh, en dit hoeft niet gelijk koud-koud te zijn. Als het maar aardig fris is ten opzichte van de temperatuur waarmee je hebt gedouched. Ook dit kun je steeds verder opbouwen naar telkens iets kouder.

Door een koude douche te nemen zullen je bloedvaten vernauwen waardoor de bloeddruk omhoog gaat en jouw bloed met meer kracht door je aderen gepompt wordt.

Tip: je kunt ook wanneer je normaal hebt gedouched besluiten om nog 30 seconden koud te douchen. Dit is in principe al voldoende voor het effect. Je hoeft dus niet 5 a 10 minuten te kou te lijden. 😉

Zorg voor beweging zodra je uit je bed bent

Als je opstaat is het belangrijk dat je bloed zo snel mogelijk gaat stromen. Zo kom je het snelst uit je ochtend waas.

Dit doe je door te bewegen. Een paar rek- en strek oefeningen zijn al genoeg om je bloed te laten stromen en je lichaam is ook gelijk minder stijf. Als je hierna de douche inspringt en het koud douchen trucje gebruikt zul je merken dat je goed wakker bent.

Ook om 5:00 in de ochtend.

Vroeg opstaan: Ga je ervoor?

Ben je genoeg overtuigd om dat vroeg opstaan ook voor jou voordelen heeft? Of twijfel je nog? Laat het horen in een reactie, dat vinden we leuk! 😀

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie