Het gebruik van een verzwaringsdeken is steeds populairder, en dat is niet zomaar. Een verzwaringsdeken heeft namelijk meerdere voordelen welke je verder in dit artikel kunt lezen.
Omdat ik regelmatig moeite heb om me volledig te ontspannen wilde ik graag ervaren wat een verzwaringsdeken voor mij kan betekenen.
Ik deel graag mijn review over het verzwaringsdeken met je.
Verzwaringsdeken review: Mijn ervaringen na het testen
Door alle positieve ervaringen over het verzwaringsdeken werd ik zelf erg nieuwsgierig. Op de dag dat ik het deken had ontvangen, heb ik er dan ook meteen onder geslapen.
Hoewel het uiteraard even wennen is om onder zo’n zwaar deken te liggen, viel het me wel op dat het me meteen een ontspannen en geborgen gevoel geeft.
Het maakte me rustig en mijn lichaam raakte vrijwel meteen in diepe ontspanning. Dit was erg prettig.
Slapen onder een verzwaringsdeken
Slapen onder het verzwaringsdeken vond ik echter net wat minder prettig. Doordat ik chronische pijnklachten heb in mijn onderrug en een zijslaper ben, was de druk op mijn heupen net te veel voor me.
Ik heb alsnog 4 dagen onder het deken geslapen om te ervaren of het niet een kwestie van wennen is, maar de pijn bleef. Na een week heb ik het nog eens geprobeerd, ik heb toen het verzwaringsdeken op mijn normale deken gelegd.
Hoewel dit prettiger was, was de druk toch te veel voor mijn onderrug.
Erg jammer vind ik het, dat het deken voor mijn rug te zwaar is om onder te slapen. Want verder vind ik het echt heerlijk; de geborgenheid en ontspanning die ik ervaar is heerlijk. Een minder zwaar deken zou hiervoor een uitkomst bieden.
Ontspanningsmomenten
Toch heb ik geen spijt van de aankoop. Ik lig nu vaak onder het deken wanneer ik wil ontspannen. Doordat ik dan op mijn rug lig, is het heel aangenaam en niet belastend voor mijn rug.
Tijdens deze ontspanningsmomenten lees ik een boek, luister ik een meditatie of doe ik een powernap. Ook lig ik soms onder het deken voordat ik ga slapen. Ik lig dan op mijn rug nog even te lezen, wanneer ik wil gaan slapen leg ik het deken weer weg.
De ontspanningsmomenten onder het verzwaringsdeken zijn heerlijk. Deze momenten had ik toch al dagelijks, maar door onder dit deken te liggen merk ik dat ik beter tot rust kom.
Ook wanneer ik overprikkeld ben, is het erg fijn om onder het deken te liggen. Het helpt me om beter tot rust te komen en mijn lichaam komt in diepe ontspanning. Tevens helpt dit om de pijn in mijn lichaam te kalmeren.
Wanneer is het verzwaringsdeken aan te raden?
- Als je last hebt van slaapproblemen (moeite met inslapen of doorslapen)
- Voor mensen met autisme
- Wanneer je chronische pijnklachten hebt
- Als je snel overprikkeld raakt
- Bij angststoornissen of depressie
- Wanneer je rusteloze benen hebt
- Als je veel stress ervaart of een burn-out hebt
Voordelen verzwaringsdeken
- Het geeft een veilig en geborgen gevoel
- Diepe, lichamelijke ontspanning
- Snel een gevoel van rust
- Helpt om te ontprikkelen
- Je valt sneller in slaap
Nadelen verzwaringsdeken
- De druk is voor mij te zwaar voor een hele nacht
- Deken in het hoes doen kan zwaar zijn (het is immers een deken van een paar kilo)
Specificaties van het verzwaringsdeken
- Gewicht: 5 kg
- Afmeting: 150×210 CM
- Materiaal buitenkant: bio-katoen
- Materiaal binnenkant: glaskorrels, laagje polyester
- Wasvoorschrift: wassen op 40 graden, centrifugeren op een lage stand, hangend drogen
Zelf heb ik bij het verzwaringsdeken meteen een hoes besteld. Omdat het deken zwaar is, kun je de hoes helemaal open ritsen en het deken erin leggen. Met touwtjes aan de hoes en lusjes aan het deken kun je het deken vastmaken aan de hoes zodat het goed op z’n plek blijft liggen.
Hoe werkt een verzwaringsdeken?
Als je slaapproblemen hebt, of door lichamelijke klachten slecht slaapt wil je natuurlijk je slaapkwaliteit verbeteren. Een goede nachtrust is van groot belang. Hierbij kan een verzwaringsdeken ondersteuning bieden.
De druk van een verzwaringsdeken zorgt er namelijk voor een verhoging van het hormoon serotonine. Dit hormoon heeft onder andere invloed op je slaap maar speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Dit is dus weer gunstig als je door bijvoorbeeld chronische pijnklachten slecht slaapt. Nog een voordeel is dat wanneer het serotonine gehalte goed op peil is er ook meer melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt.
Daarnaast zorgt het gewicht van het deken ervoor dat het niveau van het hormoon cortisol – dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd – verlaagd wordt.
Liggen onder een verzwaringsdeken geeft een geborgen en veilig gevoel. Tegelijkertijd helpt het om prikkels los te laten en tot rust te komen. Hierdoor zal je lichaam makkelijker ontspannen waardoor je sneller in slaap valt.
Genoeg voordelen dus die de slaapkwaliteit kunnen verbeteren.
Welk verzwaringsdeken moet ik kopen?
Het wordt aangeraden om een deken te kiezen die 10% van je eigen lichaamsgewicht heeft. Zelf heb ik gekozen voor een deken van 5 kg. Echter zijn er ook mensen die meer druk juist prettig vinden en daarom kiezen voor een hoger percentage. Dit is een persoonlijke voorkeur – in de basis kun je uitgaan van 10% van je lichaamsgewicht.
In veel gevallen is het mogelijk om het deken een tijdje uit te proberen, dit geeft je de kans om te ervaren wat jij prettig vindt.
Verzwaringsdeken kopen: de beste keuzes
Omdat een zwaartedeken steeds populairder is, kun je het bij meerdere webshops aanschaffen.
- Bol.com – hier hebben ze allerlei verschillende dekens in wisselende formaten en uiteenlopende zwaartes
Allerlei verschillende maten en gewichten - Hema.nl – bij Hema hebben ze een deken voor volwassenen (6,8 kg) maar ook speciaal een voor kinderen (2,3 kg)
- DekbedDiscounter.nl – DekbedDiscounter verkoopt verzwaringsdekens van 6 kg en 7 kg, ze hebben ook een therapeutisch verzwaringsdeken van 7 kg
- Woonq.nl
Verzwaringsdeken review conclusie
Mijn ervaring met het verzwaringsdeken is dus overwegend positief. Om eronder te slapen is het voor mij net wat te zwaar maar tijdens ontspanningsmomenten helpt het me juist erg goed. Misschien dat een iets lichter deken beter bij mij past om onder te slapen.
Een verzwaringsdeken kan dus absoluut een uitkomst zijn als je moeite hebt met inslapen of doorslapen.
Het kalmeert je lichaam, geeft een geborgen gevoel en zorgt voor diepe ontspanning. Echter is het voor iedereen natuurlijk persoonlijk of de zwaarte van het deken een aangenaam gevoel geeft. Maar bovenal is het zeker het proberen waard.