Slapen en alcohol is een vervelende combinatie. Want hoewel het kan helpen bij inslapen, heeft het absoluut geen goed effect op de rest van de nachtrust. Veel mensen nemen voor het slapen een ‘slaapmutsje’, een glas of shotje alcohol om goed in slaap te kunnen vallen; maar hoe verstandig is dit? We delen graag de ins en outs met je over slapen en alcohol.
Door alcohol val je sneller in slaap
Het klinkt je wellicht niet onbekend dat je sneller in slaap valt als je alcohol gedronken hebt. Dit komt door de verdovende werking van alcohol. Echter herken je vast ook dat je – na het drinken van alcohol – ‘s morgens minder uitgeslapen wakker wordt. Dit komt omdat het effect heeft op de nachtrust en ervoor kan zorgen dat je onrustig slaapt. De oorzaak hiervan is dat alcohol de REM slaap onderdrukt.
Je bent volledig ontspannen tijdens deze fase, droom je en worden emoties en informatie van de dag verwerkt door de hersenen. De REM slaap is de belangrijkste slaapfase: 15% van je nachtrust bestaat uit de REM-slaap. Je kunt je dus wellicht voorstellen dat het dus veel invloed heeft op je fitheid als deze fase onderdrukt wordt.
Onrustig slapen door alcohol
Het nadeel van alcohol drinken voordat je gaat slapen is dat je erg onrustig slaapt waardoor je ook niet uitgerust wakker wordt. Dit heeft weer een negatief effect overdag: je voelt je niet uitgerust, je hebt meer last van vermoeidheid en het kan zelfs invloed hebben op je stemming.
Een tekort aan slaap kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je prikkelbaar bent, minder kunt hebben en minder productief bent.
Een slaapmutsje werkt wel, maar is niet gunstig
We zullen niet ontkennen dat een slaapmutsje fijn kan zijn: je valt er immers sneller door in slaap en dat is wat de meeste mensen er ook mee willen bereiken. Het werkt dus wel, maar voor je volledige nachtrust is het niet echt gunstig. Je kunt beter andere dingen proberen om goed te kunnen slapen, waardoor een slaapmutsje overbodig wordt.
Het is ook zo dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer effect dit heeft op je nachtrust. Als je een avondje uit bent geweest – en lekker wat glaasjes achterover hebt getikt – zul je niet alleen met hoofdpijn, maar ook met vermoeidheid wakker worden.
Als je gewend bent om alcohol te drinken voordat je gaat slapen kan het lastig zijn om hier vanaf te komen. De kans dat je niet in slaap valt is zeker aanwezig, onderstaande tips kunnen je helpen om ook zonder alcohol goed te kunnen slapen.
Lekker slapen zonder alcohol: 5 Tips
Het is – gelukkig – ook mogelijk om zonder een slaapmutsje lekker te slapen. We geven graag wat tips.
- Zorg dat je ontspannen je bed in gaat; houd je ‘s avonds niet bezig met je werk, je mail of andere dingen waarbij je veel moet nadenken. Zorg voor rust zodat je ontspannen je bed in kunt.
- Ademhalingsoefeningen, meditatie of rustgevende muziek kunnen je helpen om volledig te ontspannen waardoor je lekker kunt slapen; een stuk gezonder ook dan alcohol.
- Zet je telefoon ongeveer 2 uur voor het slapen uit, zodat je geen last meer hebt van prikkels en ook het blauwe licht verminderd. Dit licht verstoord namelijk de aanmaak van melatonine, het stofje wat je nodig hebt om goed te kunnen slapen.
- Kies voor een vast slaapritme, zodat je lichaam gewend raakt aan deze tijden waardoor je ook beter in slaap valt én meer uitgerust wakker wordt.
- Drink een lekkere kop thee – bijvoorbeeld kamille – waardoor je rustig wordt.
- Laat de angst los niet te kunnen slapen zonder alcohol. Het is logisch dat je hier in het begin bang voor bent, maar door hier continu mee bezig te zijn zul je inderdaad niet goed slapen. Overtuig jezelf dat je óók zonder alcohol lekker slaapt.
Mag ik dan nooit meer drinken?
Er is niets mis met een glas alcohol op z’n tijd en wij zullen de laatste zijn die jou vertellen dat je geen alcohol meer mag drinken. Weet alleen wel wat de gevolgen hiervan zijn. Af en toe drinken is prima, zolang je er niet afhankelijk van wordt om goed te slapen is er niets mis mee.
In het artikel 9 Praktische tips om je avond rustig af te sluiten lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je ontspannen kunt slapen zodat je een lekkere rustige nachtrust hebt en uitgeslapen wakker wordt.
Merk jij dat alcohol effect heeft op je nachtrust?