Kom makkelijker je bed uit met een fijne ochtendroutine: 7 Tips

Heb jij ‘s morgens moeite om je bed uit te komen? Zorg dan dat je een fijne ochtendroutine hebt! Weten wat je te doen staat kan helpend zijn om makkelijker je bed uit te komen.

Een ochtend routine kun je helemaal op jouw manier invullen, maar we geven graag wat tips om je inspiratie te bieden zodat je uiteindelijk zelf, jouw ideale ochtend routine kunt samenstellen. Ook leggen we je uit waarom een ochtend routine zo goed kan helpen.

7 Tips om je eigen epic ochtend routine te creëren

Wanneer je ‘s morgens wakker wordt is het natuurlijk fijn als je direct iets kunt doen waar je voldoening uit haalt of blij van wordt. Dit maakt het makkelijker om je bed uit te komen en daarbij heb je meteen iets leuks om je dag mee te starten.

Word je altijd nét te laat wakker of slaap je door je wekker heen waardoor je moet haasten? Dan heeft dit gegarandeerd een negatief effect op je dag; je begint namelijk al vol stress en haast wat niet echt bevorderlijk is voor je humeur. Dit kan anders, beter. 

Het begint allemaal bij het op tijd zetten van je wekker zodat je stress in de ochtend kunt vermijden. Dit is namelijk helemaal nergens goed voor. Hoe je de rest aanpakt, dat lees je in onderstaande tips.

1. Zorg dat je iets hebt om voor op te staan

Niets te doen hebben of niet weten wat je kunt doen als je je bed uitkomt kan er voor zorgen dat je nog maar even blijft liggen. Want ja, wat moet je anders doen?

Zorg daarom dat je iets hebt waarvoor je op wilt staan:

 • Mega lekker ontbijt
 • Super toffe baan
 • Je hondje (ahhh kijk deze lieve slapende hondjes! ????)
 • Ochtendseks

Dit maakt het stukken makkelijker om wakker te worden en je bed uit te komen!

2. Plan in je ochtendroutine iets waar je blij van wordt

Je dag beginnen met iets waarvan je blij wordt zorgt ervoor dat je in een hogere frequentie komt waardoor je je ook positiever en blijer voelt.

Neem even de tijd om:

 • Te lezen
 • Wandeling te maken (met je hond)
 • Bullet journal bij te werken
 • Podcast te luisteren
 • Een aflevering van je serie te kijken
 • Luxe cappuccino maken en drinken

Zolang jij het leuk vindt en er blij van wordt is het goed. Maak hier vast onderdeel van in je ochtendroutine, dit heeft effect op de rest van je dag!

3. Neem de tijd om wakker te worden

Je bed uit, douchen, aankleden en met een boterham in je mond naar de auto rennen om vervolgens naar je werk te rijden is niet echt optimaal.

Het beste is om ‘s morgens even de tijd te nemen om wakker te worden en je ochtendroutine uit te voeren zodat je ook écht wakker en helder naar je werk kunt gaan (of thuis aan het werk kunt). Neem hier ook de tijd voor.

Zet je wekker 1,5 tot 2 uur vóór dat je daadwerkelijk de deur uit moet of aan het werk wilt gaan zodat je deze tijd kunt invullen met dingen voor jezelf.

4. Maak een vaste ochtendroutine die je iedere dag toepast

Zelf vind ik het heerlijk om ‘s morgens in bed even wat yoga houdingen te doen en daarna direct de douche in te springen (om vervolgens even af te sproeien met koud water) en me helemaal klaar te maken.

Vervolgens maak ik een (groene) smoothie of smoothiebowl en een kop thee en ga ik even lezen in een zelfhulpboek. Op deze manier heb ik de tijd en ruimte om lekker rustig wakker te worden en meteen wat inspiratie op te doen. Vervolgens lees ik een hoofdstuk en ga ik vervolgens een stuk wandelen om daarna aan het werk te gaan.

Wat ik ook heerlijk vind is om ‘s morgens vrolijke muziek te luisteren waar ik helemaal blij van wordt. Dit helpt om je mood instant te verbeteren, probeer het maar eens!

“Wat voor jou werkt is een kwestie van uitproberen. Het belangrijkste is dat je de tijd hebt om ’s morgens rustig aan te beginnen om uiteindelijk zonder stress of haast je dag écht te starten.”

5. Begin met iets waar je inspiratie van krijgt

Om je dag lekker te beginnen kan het heerlijk zijn om iets te doen waar je inspiratie van krijgt, bijvoorbeeld:

 • Een boek lezen
 • Podcast luisteren
 • Video’s kijken van iemand die je bewondert of waarvan je iets kunt leren

Nieuwe dingen leren is altijd goed en nieuwe inzichten kunnen voor zo’n heerlijk ‘YEAHH’ gevoel zorgen. Geeft je ochtend nog meer pit!

6. Zing, dans, lach, beweeg!

Ik schreef bij tip 4 al dat ik het zelf heerlijk vind om ‘s morgens vrolijke muziek te luisteren, dit kun je natuurlijk uitbouwen door erbij te zingen, te dansen en te lachen. Je zult merken dat je binnen no-time in een lekkere flow zit en je humeur optimaal is.

Juist door hier even de tijd voor te nemen kom je direct in de ochtend in een lekkere flow waarvan je de hele dag kunt profiteren!

7. Maak tijd voor meditatie of yoga

Om je ochtend mindfull en relax te beginnen kan het fijn zijn om een ochtendmeditatie te beluisteren of om yoga te beoefenen. Dit zijn twee rustgevende manieren om helemaal in je lijf te zakken en echt even tot jezelf te komen.

Je hebt hier gemiddeld 15 tot 20 minuten voor nodig en zowel je hoofd als je lijf zullen je dankbaar zijn.

Ochtend yoga. Met je hond.????????‍♂️????????????

Creëer je eigen ochtendroutine

Hoe je jouw ochtend gaat invullen mag je natuurlijk zelf bepalen, dat is afhankelijk van wat jij fijn en leuk vindt om te doen.

Om je nog wat extra inspiratie te bieden zal ik mijn ochtendroutine met je delen:

 • Vroeg opstaan
 • Yoga in bed
 • Douchen, aankleden, opmaken
 • Smoothie(bowl) maken & thee zetten met vrolijke muziek op
 • Ontbijten en lezen
 • Wandelen
 • Aan het werk

Wat voor jou werkt is een kwestie van uitproberen en ervaren wat jij fijn vind en waar jij het beste mee functioneert. Het belangrijkste is dat je de tijd hebt voor jezelf om echt wakker te worden, ’s morgens rustig aan te beginnen en zonder stress of haast je dag écht te starten.

Oh! Ben je nou ook op zoek naar een fijne avondroutine? Check dan zeker even dit artikel!

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Laat het weten in een reactie!

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie