Ochtendhumeur? Niet meer dankzij deze 13 simpele tips!

Heb jij ‘s morgens een ochtendhumeur? Je bent niet de enige. Wij hebben 11 tips voor je verzamelt die ons (en jou hopelijk ook) helpen om je ochtendhumeur te overwinnen. Want zeg nou zelf: het is toch veel fijner om ‘s morgens met een goed gevoel op te staan? Vraag jij je af hoe? Lees dan gauw verder, we delen 13 tips tegen een ochtendhumeur!

13 tips tegen een ochtendhumeur

Ik heb zelf ook lange tijd last gehad van een ochtendhumeur en was niet te genieten ‘s morgens. Gelukkig is dat inmiddels anders. Graag deel ik met je welke tips mij daarbij geholpen hebben.

1. Zorg voor een goede nachtrust

Uitgeslapen en fijn wakker worden begint bij een goede nachtrust. Zorg er dus voor dat je elke nacht gemiddeld 8 uur slaapt en dat je slaapkwaliteit goed is.

Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed, gebruik ‘s avonds zo min mogelijk schermen zoals laptop en telefoon om blauw licht te beperken en ga ontspannen naar bed.

Hoe beter je ‘s nachts slaapt, hoe beter je wakker wordt.

Lees ook: 7 Voordelen van een goede nachtrust

2. Sta elke ochtend rond dezelfde tijd op

Om makkelijk je bed uit te komen is het belangrijk om niet alleen rond dezelfde tijd te gaan slapen. Maar ook om rond dezelfde tijd op te staan. Door deze vaste routine zul je ook makkelijker je bed uitkomen ‘s morgens.

3. Zorg voor een fijne ochtendroutine

Een fijne ochtendroutine maakt je ochtend echt een stuk aangenamer. Je weet op deze manier precies wat je te doen staat en daarnaast kun je jouw ochtendroutine zo fijn maken als je zelf wil.

Zorg ’s morgens voor een aantal dingen die je leuk vindt, zoals: een boek lezen, muziek luisteren of een wandeling maken.

Hierdoor is het ook minder erg om je bed uit te komen omdat je weet dat er wat leuks te wachten staat.

ochtendhumeur routine

4. Gebruik een wake-up light tegen je ochtendhumeur

Ik kan ‘s morgens best chagrijnig worden van een piepende wekker. Om die reden adviseer ik dan ook om een wake-up light te gebruiken.

Dit gaat er echt voor zorgen dat je makkelijker en met een beter humeur je bed uit kunt komen.

Door het opkomende licht wordt je op een natuurlijke manier wakker en het geluid van vogels (of net wat je instelt) is toch echt fijner dan dat brute gepiep of die vervelende tune van je telefoon.

Bekijk hier de Top 5 Beste Wake-Up Lights!

5. Neem een douche

Douchen in de ochtend helpt je om goed wakker te worden. Daarnaast vind ik het persoonlijk sowieso fijn om te douchen dus maakt het mijn ochtend een stuk aangenamer.

Zorg er wel voor dat je niet duf wordt door een lange, warme douche. Even koud douchen als je klaar bent helpt je om fris en fruitig de douche uit te stappen.

In het begin is het wellicht even wennen, maar na een tijdje wil je niets anders meer. Het is heerlijk om op deze manier je dag te beginnen en één ding is zeker: je bent meteen goed wakker.

6. Sta meteen op zonder te snoozen

Ja, ja.. we weten allemaal dat het op het moment zelf een goed idee lijkt om toch nog even te snoozen. Maar we raden het je toch af.

Die hazenslaapjes tussen je wekkers door gaan je niet helpen om met een beter humeur je bed uit te komen. Gaat je wekker? Sta dan ook meteen op.

Ook hierbij is een wake-up light een aanrader: door het licht in de kamer is het makkelijker je bed uit te komen en moeilijker om weer in slaap te vallen.

Het licht zorgt ervoor dat je meer alert bent waardoor je ook met minder moeite je bed uit komt. Zeker in de winter tijdens de donkere dagen is dit echt een aanrader.

ochtendhumeur snooze

7. Zorg er ‘s avonds al voor dat je de ochtend hebt voorbereid

Een ochtend zonder ochtendhumeur begint ‘s avonds. Niet alleen met je avondroutine maar ook met het voorbereiden van de nieuwe dag: zorg ervoor dat je kleren al klaarliggen, dat je ontbijt grotendeels klaar staat en dat je tas al is ingepakt.

Dit scheelt je ‘s morgens een boel tijd en hoe fijn is het om over zulke dingen ‘s morgens niet meer na te hoeven denken.

De kans dat je een kledingcrisis hebt in de ochtend of iets vergeet in je werktas wordt hierdoor een stuk kleiner!

8. Ochtendhumeur? Zorg voor een lekker ontbijt ‘s morgens

Eten maakt iedereen (mij in ieder geval;) blij. Dus zorg ervoor dat je ‘s morgens een goed ontbijt hebt om naar uit te kijken. Dit maakt het én makkelijker om uit bed te komen, én het is goed voor je humeur.

Maak daarbij een lekkere kop thee of zet een goede bak koffie en je bent klaar voor een nieuwe dag.

Ook geef je met ontbijten je lichaam het signaal dat je dag is begonnen en het stimuleert de aanmaak van cortisol.

Dit hormoon helpt je om wakker te worden en breekt de aanmaak van melatonine af. Je wordt hierdoor dus beter wakker.

9. Drink een groot glas water ‘s morgens

Om je lichaam wakker te maken is het belangrijk om ‘s morgens een groot glas (lauw) water te drinken. ‘s Nachts droog je uit waardoor je het vocht ook echt nodig hebt ‘s morgens. Daarnaast activeert het je darmen en dus je hele lichaam.

Kies wel liever voor lauw dan voor koud water. Het koude water moet door je lichaam worden opgewarmd en kost daardoor extra energie. Lauw water is daarom beter.

ochtendhumeur water drinken

10. Glimlach als je wakker wordt om je ochtendhumeur tegen te gaan

Hoewel je ‘s morgens misschien met een ochtendhumeur wakker wordt en geen reden ziet om te lachen, adviseren we je toch om direct als je wakker wordt te glimlachen.

Dit stimuleert je humeur en geeft je brein een signaal dat je vrolijk bent. De eerste stap om je humeur te verslaan is hiermee gezet.

11. Communiceer met je huisgenoten

‘s Morgens geen behoefte om hele gesprekken te voeren met je huisgenoten? Snap ik. Wel slim om dit even met ze te communiceren.

Leg duidelijk uit dat je ‘s morgens eerst even een uur de tijd nodig hebt voor jezelf om wakker te worden. Hoe duidelijker jij hierin bent, hoe beter anderen hierop in kunnen spelen.

12. Kom ‘s morgens in beweging en versla je ochtendhumeur

Start je dag met een fijne wandeling, al is het maar 10 minuten. Even de buitenlucht in, een paar keer diep in en uitademen en in beweging zijn helpt je om de dag goed te beginnen.

Het zorgt ervoor dat je ‘aan’ staat en het activeert je hele lijf.

Geen zin of tijd om naar buiten te gaan? Doe dan binnen een dansje op je favoriete nummer zodat je lekker in beweging komt.

13. Luister naar je favoriete muziek

Muziek kan wonderen doen. Luister daarom tijdens het douchen, het ontbijt of in de auto naar het werk naar muziek waar jij vrolijk van wordt.

Dit kan wonderen doen voor je humeur en helpt je om je ochtendhumeur achter je te laten.

Doei ochtendhumeur

Welke van de 13 tips ga jij gebruiken om afscheid te nemen van je ochtendhumeur? We weten zeker dat wanneer je actief aan de slag gaat met onze tips, je gauw genoeg met een beter humeur je bed uit stapt.

Het belangrijkste? Geloven dat je zonder ochtendhumeur op kunt staan. Want roepen ‘dat je altijd een ochtendhumeur hebt’ gaat je niet helpen om dit te veranderen.

Dus: met welke tips ga jij beginnen? Laat het ons weten in de comments!

En wil je nou écht rigoreuze verandering? Sta dan eens vroeg op. Want vroeg opstaan is GOUD waard!

Heb je zelf nou dé tip tegen een ochtendhumeur? We horen het graag!

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie