Nieuw Matras Kopen? Let op Deze 5 punten!

Je oude matras is aan vervanging toe en je wil een nieuw matras kopen. De vraag is alleen: waar moet je op letten?

Een nieuw matras is een belangrijke aankoop en voor je lichamelijke gezondheid en een goede nachtrust is het van groot belang dat je ‘s nachts fijn ligt.

We hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet zodat jij voorbereid een nieuw matras kunt kopen wat geschikt is voor jouw lichaam.

Welke soorten matrassen zijn er?

Voordat we je vertellen waar je op moet letten als je een nieuw matras wil kopen is het wellicht handig om te weten wat voor matrassen er zijn.

 • Binnenveringsmatrassen: goede ventilatie, ideaal voor vlakke bodem, vaak aparte zones voor schouders en heupen.
 • Pocketveringsmatras: goed verdeelde comfortzones, goede vochtafvoer, vaak met afneembaarhoes, ideaal voor mensen met allergiën.
 • Luchtgeveerde matrassen: hardheid van het matras kan worden aangepast, goede ondersteuning voor het lichaam, groot ligcomfort.
 • Latexmatras: hoog ligcomfort, materiaal is veerkrachtig en duurzaam, grote variatie in hardheid, ook geschikt voor een verstelbare bodem, meerdere comfortzones, goede ventilatie.
 • Talalay latex matras: goede luchtdoorlaatbaarheid, hoge levensduur, koel matras.
 • Polyether matras: goedkoop, variërende hardheid, geschikt voor kinderen.
 • koudschuim matras: ademt goed, heeft een lange levensduur, kans op kuilen is minimaal
 • Traagschuim matras: past zich aan aan de vorm van het lichaam.

Let bij een nieuw matras kopen op deze 5 punten

Het materiaal van je matras is één van de belangrijkste punten om op te letten. Er zijn veel verschillende soorten matrassen te koop waardoor het soms moeilijk is een keuze te maken. Let bij de aankoop van een nieuw matras op deze punten:

1. De prijs van het matras

Het is uiteraard belangrijk om goed en comfortabel te slapen maar het moet ook binnen je budget passen. Tegenwoordig is het vaak ook mogelijk om gespreid te betalen of een matras of bed te leasen.

Lees ook: Boxspring Leasen: Een Luxe Bed Voor Een Vast Maandbedrag

2. De verwachte levensduur

Je kunt een goedkoop matras kopen, maar als dat niet lang meegaat ben je waarschijnlijk alsnog duurder uit dan wanneer je meteen een degelijk matras koopt van een hogere prijs.

3. Vochtregulatie en ventilatie

Per nacht verlies je 300 tot 600 ml vocht, dit moet natuurlijk worden afgevoerd. Informeer dus naar de ventilatie van het matras. Hoe beter het matras ventileert, hoe beter de vochtregulatie.

4. Hygiëne

Is het matras goed schoon te houden en hoe is het in onderhoud? Bij sommige matrassen kun je bijvoorbeeld de bovenste laag eraf ritsen zodat je deze kunt wassen, ideaal! Hygiëne is van groot belang bij een matras dus controleer altijd of het makkelijk in onderhoud is.

5. Soort bedbodem

Als je een nieuw matras wil kopen is het belangrijk om te kijken naar welk bedbodem je hebt. Bij een verenbodem kun je bijvoorbeeld beter geen matras van schuimrubber of latex gebruiken.

Bij een lattenbodem kun je wel een schuimrubber of latex matras en ook een verenmatras kan op deze bedbodem. Heb je een verstelbaar bedbodem? Dan dient het matras flexibel te zijn.

Zo vind je jouw ideale matras

Een nieuw matras kopen is niet iets wat je zomaar even doet. Bovenstaande punten zijn belangrijk om mee te nemen in je aankoop maar dat is nog niet alles. Er zijn nog meer punten die je kunt meenemen om jouw ideale matras te vinden. 

Neem je gewicht mee in de aankoop

 • Weeg je boven de 80 kg is een harder matras prettig omdat je hier minder kunt doorzakken dan op een zacht matras.
 • Weeg je minder dan 80 kg is een zachter matras prima.
 • Let er bij bij zowel een hard als zacht matras de comfortzones goed verdeeld zijn.
 • Slaap je met een partner en scheelt jullie gewicht veel van elkaar? Kies dan voor twee losse matrassen zodat jullie beiden comfortabel slapen.

De manier van slapen

 • Als je veel draait in je slaap is traagschuim niet aan te raden. Traagschuim past zich aan het lichaam aan en dit wordt juist vervelend als je veel draait.
 • Zijslaper: lig je voornamelijk op je zij als je slaapt, let er dan op dat je extra ondersteuning hebt bij het gebied van je schouder en je heup. Hiermee kun je lichamelijke klachten voorkomen.
 • Rugslaper: als je veelal op je rug slaapt dient de ondersteuning bij de rug goed te zijn zodat je goed recht ligt.

Heb je het ‘s nachts vaak warm of juist koud?

 • Snel warm? Als je ‘s nachts (veel) transpireert is het belangrijk dat het matras een goede vochtregulatie heeft en goed ventileert. Op deze manier wordt het vocht goed afgevoerd. Traagschuim en latex worden afgeraden.
 • Snel koud? Een goed isolerend matras is belangrijk als je het ‘s nachts vaak koud hebt. Je nieuwe matras kan dan het beste koudschuim, latex of traagschuim zijn.

Je (fysieke) gezondheid

 • Bij fysieke klachten wordt aangeraden om een nieuw matras te kopen met de juiste comfortzones zodat het lichaam goed wordt ondesteunt. Een matras op maat kan uitkomst bieden.
 • Bij allergie is juist een ventilerend matras aan te raden.

Een nieuw matras kopen is persoonlijk

Bij een nieuw matras is het uiteraard het allerbelangrijkste dat jij er goed op kunt slapen en dat het aansluit bij jouw lichaam en je wensen.

Als je een nieuw matras wil kopen kun je bovenstaande punten meenemen om een weloverwogen keuze te maken maar zorg er altijd voor dat je ook het comfort kunt ervaren.

Neem de tijd om meerdere matrassen te testen zodat je een matras kiest waar jij jarenlang goed op kunt slapen.

Hebben jij en je partner een andere voorkeur? Neem dan twee losse matrassen en gebruik een topmatras om geen last te hebben van de vervelende spleet tussen de matrassen.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie