7 Natuurlijke slaapmiddelen om Beter te Slapen (die écht Helpen)

Heb je moeite om in slaap te komen maar wil je liever geen farmaceutische slaapmiddelen gebruiken? We got your back.

We delen 7 natuurlijke slaapmiddelen om beter te slapen. Want als iets op een natuurlijke manier kan worden opgelost is dat natuurlijk altijd beter. Meerdere tips zijn eenvoudig toe te passen.

Pak er een aantal tips uit waarmee je aan de slag wil en probeer ze voor een aantal weken. Benieuwd naar onze lijst met natuurlijke slaapmiddelen om beter te slapen? Lees gauw verder!

7 Natuurlijke slaapmiddelen om beter te slapen 

Voordat je naar slaapmiddelen grijpt: probeer eerst één van deze natuurlijke middelen eens om beter te slapen!

1. Beter slapen met natuurlijke supplementen

Als je moeite hebt om in slaap te komen kun je natuurlijke middelen gebruiken om beter te slapen. De meest gebruikte natuurlijke middelen om beter te slapen zijn supplementen. Er zijn verschillende soorten die ondersteuning kunnen bieden bij een goede nachtrust. Een aantal daarvan zijn:

 • Melatonine
 • CBD olie
 • Valeriaan
 • Sint Jans kruid
 • A.Vogel nachtrust tabletten

2. Thee als natuurlijk middel om beter te slapen

Een kop thee in de avond kan je nachtrust helpen verbeteren. Let dan wel goed op welke thee je drinkt, niet elke soort heeft een positief effect op je slaap. Skip theesoorten met theïne of cafeïne. Ga juist voor:

 • Kamille thee: kamille heeft een kalmerende en ontspannende werking en kan dus als natuurlijk middel dienen om beter te slapen.
 • Valeriaan thee: zoals algemeen bekend is heeft valeriaan een rustgevend effect. Je kunt het zowel als supplement gebruiken maar het is ook mogelijk om er thee van te zetten. Het vermindert angst en maakt je slaperig.
 • Venkelzaad: thee met venkelzaad helpt je lichaam om spieren te ontspannen en beter te slapen.

Hoewel je dus gericht kunt zoeken naar bovenstaande soorten thee, zijn er ook veel thee mixen speciaal voor een goede nachtrust. Vaak wordt dit aangeduid op de verpakking en is de naam van de thee iets in de trant van: bedtime, avond thee, goede nachtrust thee etc. Je kunt er vanuit gaan dat deze thee mixen verschillende kruiden bevatten die de nachtrust bevorderen.

3. Rustgevende geuren

Bij natuurlijke middelen om beter te slapen kun je ook denken aan geuren. Er zijn bijvoorbeeld olieën, bed sprays of lotion speciaal ontwikkeld om een goede nachtrust te bevorderen. Je kunt olie op een katoenen doek druppelen en deze bij je bed neerleggen.

Bed spray is uiteraard ontwikkeld om over je lakens te sprayen en als je dat geen prettig idee vindt kun je jezelf insmeren met rustgevende lotion.

Geuren die het meest worden gebruikt om tot rust te komen zijn:

 • Lavendel. Met stipt op één want dit is toch wel de meest bekende geur voor ontspanning. Lavendel helpt om tot rust te komen en om stress en angst te verminderen. 
 • Bergamot. Deze geur is fris en licht en heeft een kalmerende werking.
 • Sandelhout. Deze zoete, houtachtige geur heeft een sterke kalmerende en rustgevende werking en helpt stress en slapeloosheid verminderen.
 • Valeriaan. Ook hier komt ‘ie weer terug. Valeriaan heeft een zoete, houtachtige geur en is geschikt om tot rust te komen.
 • Kamille. Je kunt er niet alleen thee van zetten om tot rust te komen, ook de geur werkt rustgevend. Het heeft een bloemige geur en rustgevend effect.

4. Natuurlijke middelen om beter te slapen? Seks!

Niets natuurlijker dan het bedrijven van de liefde. Seks (met jezelf of je partner) kan je helpen om tot rust te komen en lekker te slapen.

Het ontspant je lichaam, zorgt ervoor dat je hoofd wordt leeggemaakt en geeft een fijne sensatie. Misschien niet altijd iets waar je zin in hebt, maar mocht dit nou wel zo zijn, is het zeker aan te raden om de liefde te bedrijven voordat je gaat slapen.

Grote kans dat je vervolgens als een blok in slaap valt.

5. White noise apparaat

Niet alleen voor baby’s en kinderen wordt dit aangeraden, ook voor volwassenen die moeite hebben om in slaap te vallen kan het uitkomst bieden.

White noise is een constant geluid (zoals het geluid van een fohn, maar dan zachter) wat je op de achtergrond afspeelt. Door dit geluid zijn de hersenen gefocust op deze prikkel.

De hersenen worden afgeleid en gekalmeerd. Met als gevolg dat je makkelijker in slaap kunt vallen.

6. Ademhalingsoefeningen of meditatie

Kun je moeilijk in slaap vallen door onrust en stress? Een natuurlijk hulpmiddel om beter te slapen is het uitvoeren van ademhalingsoefeningen of beluisteren van een meditatie, yoga nidra sessie of slaapmuziek.

Doordat je focus ligt op je ademhaling of op de gesproken meditatie of yoga nidra sessie heb je afleiding.

Hierdoor ben je minder bezig met stress, angst of onrust in je lijf en is je aandacht bij je ademhaling of de meditatie. Dit helpt je om tot rust te komen en je lichaam en geest te kalmeren.

Lees ook: Dodow Review: Hoe Deze Lamp Je 2,5x Sneller Laat Slapen >>

7. Bananen als natuurlijk slaapmiddel

Een banaan eten voor je gaat slapen kan helpen om makkelijker in slaap te vallen. Bananen bevatten melatonine en serotonine. Deze stoffen hebben een slaapopwekkende en kalmerende werking. Tevens zit er magnesium en tryptofaan in bananen, ook deze stoffen zijn gunstig als je wil slapen.

Natuurlijke middelen om beter te slapen

Zoals je ziet zijn er verschillende natuurlijke middelen die jou helpen om beter te slapen.

Ons advies is om altijd te achterhalen wat de oorzaak is van je slaapproblemen en om áls je middelen wil gebruiken, voor natuurlijke middelen te gaan. Medicatie gaat toch altijd weer gepaard met bijwerkingen en is (vaak) niet goed voor het lichaam.

Welke natuurlijke middelen gebruik jij om beter te slapen? Of ga je één van onze tips uitproberen? We horen het heel graag dus laat gerust een reactie achter!

Dit artikel vind je wellicht ook interessant: 9 Hulpmiddelen Die Je Helpen Om Goed Te Kunnen Slapen

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie