“Help! Mijn kind wil niet slapen!!” Ben jij dit? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Goed slapen is voor je kind enorm belangrijk omdat ze tijdens hun slaap groeien en ontwikkelen. Echter heeft je baby, peuter, kleuter of je schoolgaande kind hier geen boodschap aan. Het is vrij normaal dat kinderen zo’n periode doorgaan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het maar voor lief moet nemen. Want niet alleen voor je kind is dit lastig, voor jou als papa of mama is het ook niet fijn als je niet aan je slaap komt ‘s nachts. Dus als jouw kind niet wil slapen.. probeer deze 5 tips dan eens.
Hoeveel slaap is nodig?
Gemiddeld slapen peuters tussen de 10 a 12 uur per nacht. Vrijwel elk kind van twee jaar slapen ook nog eens 1 a 2 uur overdag en vanaf drie jaar doet ongeveer de helft van de kindjes nog een middag dutje.
Het is ook van groot belang dat je kindje zo veel slaapt. Juist jonge kinderen zitten volop in ontwikkeling.
Overdag zijn ze actief met leren praten, spelen, zelf (leren) eten, ontdekken en zichzelf voortbewegen. Hiervoor is energie nodig en deze energie krijgen ze onder andere door goed te slapen.
Ook als je kindje al wat ouder is, hebben ze een goede nachtrust hard nodig. Terwijl ze slapen hebben ze de tijd om op te laden, prikkels te verwerken, te ontwikkelen en tot rust te komen. Hoe beter een kind ‘s nachts slaapt, hoe fijner ze de dag doorkomen (dit herken je zelf vast ook ;).
Hoeveel slaap nodig is en hoe laat je kind naar bed gaat, is afhankelijk per kindje. Je kunt aan het gedrag van jouw kind terugzien of ze genoeg slaapt.
Mocht het zo zijn dat jouw kind overdag huilerig is, niet makkelijk wakker wordt, veel wil hangen en niet veel speelt: dan is de kans groot dat je kindje niet voldoende slaapt.
Help! Mijn kind wil niet slapen: 5 Tips
We hebben 5 tips voor je verzameld voor als jij met de handen in het haar zit omdat je kind niet wil slapen.
1. Zorg voor een vast avondritueel
Een avondroutine en een vaste tijd om te gaan slapen zijn belangrijk voor je kind. Dit is voorspelbaar en daardoor veilig.
Zorg ervoor dat het avondritueel rustig en liefdevol verloopt zodat je kindje op een fijne manier kan gaan slapen.
Door een vast ritueel aan te nemen en elke avond dezelfde bedtijd aan te houden weet je kindje waar hij of zij aan toe is: dit geeft rust.
Zorg ook voor gedimde lichten in de avond zodat er meer melatonine wordt aangemaakt en speel eventueel rustgevende muziek af.
2. Rust overdag
Misschien lijkt het logischer om je kindje de hele dag te laten spelen en razen zodat ze ‘s avonds moe zijn.. niets is minder waar.
Juist rustmomenten overdag zijn belangrijk voor je kind. De kans is anders groot dat ze ‘s avonds actiever zijn door alle prikkels die ze hebben opgedaan en nog verwerkt moeten worden.
Rust kan betekenen dat je kind een middagdutje doet. Lukt dit niet, kan een luisterboek ook een fijne manier van ontspanning zijn.
3. Een comfortabele slaapkamer
Hoe meer comfort in de slaapkamer, hoe beter je kind kan slapen. Houdt tv, computer en andere schermen buiten de slaapkamer.
De temperatuur moet niet te warm zijn (dit is de ideale temperatuur voor de slaapkamer) en goed geventileerd.
Zorg er met verduisterende gordijnen of een rolluik voor dat de kamer helemaal donker is. Mocht dit voor je kind eng zijn, kan een nachtlampje uitkomst bieden.
Als je kind al naar school gaat en huiswerk krijgt is het belangrijk dat ze dit niet op de slaapkamer maken. Huiswerk kan stress geven en de slaapkamer dient een rustige en stress vrije kamer te zijn.
4. Mijn kind wil niet slapen.. probeer een slaaptrainer
Een slaaptrainer is een lampje wat dient als klok voor je kind. De kleur van de lamp geeft aan of het nacht is of dat het tijd is om op te staan.
Hierdoor weet je peuter wanneer hij of zij wel of niet uit bed mag komen. Het biedt duidelijkheid voor je kind en vaak ziet een slaaptrainer er ook nog eens heel leuk uit.
Sommige slaaptrainers zien er bijvoorbeeld uit als een dier: het dier heeft ‘s nachts zelf ook de oogjes dicht en wanneer het kind op mag staan doet het dier de oogjes open. Je kindje ziet hierdoor snel of hij of zij nog moet slapen of dat het tijd is om op te staan.
5. White Noise apparaat
Hoewel een white noise apparaat vaak voor baby’s wordt geadviseerd, werkt het voor alle leeftijden. Dus als jouw kind écht niet wil slapen ondanks alles wat je al hebt geprobeerd zou je eens kunnen experimenteren met white noise.
Je hoort een geluid wat klinkt als een storende radio of de douche op de achtergrond. Het is een constant geluid wat voor je kindje erg prettig kan zijn om goed te slapen. Je kindje kan hierdoor beter ontspannen en zal dus makkelijker in slaap vallen.
En mocht je het je afvragen: uit verschillende studies komt naar voren dat luisteren naar witte ruis niet gevaarlijk is voor de hersenen. Zorg er wel voor dat het geluid niet te hard staat, hoef hoeft enkel als achtergrondgeluid te dienen.
Mijn kind wil niet slapen, wat nu?
Ga eens aan de slag met deze 5 tips en wie weet zit er iets tussen wat voor je kindje helpt. Zorg vooral voor rust en regelmaat zodat het bedritueel voor je kind voorspellend en veilig is. Wees kalm, liefdevol en – ook al is het soms moeilijk – heb geduld. Ook dit wordt weer beter.
Heb jij nog een gouden tip die niet in dit lijstje staat? Laat het weten in een reactie!