Koud douchen in de ochtend: 5 Gezondheidsvoordelen

Voor steeds meer mensen wordt het normaal om een koude douche in de ochtend te nemen, maar er zijn er nog altijd bij die hier behoorlijk wat weerstand bij voelen. Logisch ook, een warme douche is een stuk lekkerder en het is toch wel een stap om de kraan op koud te zetten. Toch kan dit wel veel voordelen met zich meebrengen en is het goed voor je gezondheid. Het is dus zeker de moeite om eens te overwegen om wel een koude douche te nemen ‘s morgens, en we delen graag met je waarom.

5 redenen om van koud douchen in de ochtend een gewoonte te maken

Ben jij nog niet helemaal overtuigd over koud douchen ’s morgens? Lees dan onderstaande redenen eens door waarom dit zo goed voor je is.

1. Je bent meteen goed wakker 

Heb jij ‘s morgens moeite om je bed uit te komen en goed wakker te worden? Dit is verleden tijd als je je dag begint met een koude douche.

Het koude water zorgt er namelijk voor dat je binnen no time écht goed wakker bent. Het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en je bloed sneller gaat stromen. Ook wordt de bloedtoevoer naar je hersenen verbetert waardoor je alerter bent.

Het geeft je een boost waar je de rest van de dag nog profijt van hebt. Want een warme douche is misschien aangenamer, maar het zorgt vaak wel voor een duf gevoel.

Zet de kraan daarom op koud en zeg maar dag tegen vermoeide en duffe ochtenden!

2. Het geeft mentale kracht

Het is bést wel een ding om de kraan op koud te draaien, iets wat zelfs moed vraagt. Juist door dit wel te doen zul je merken dat het zorgt voor een gevoel van overwinning.

Tegelijkertijd stel je je lichaam bloot aan stressfactoren en ga je dwars door je angst of twijfel heen. Dit helpt je om jezelf meer kracht te geven en je raakt hierdoor beter bestand tegen andere stressfactoren.

3. Je immuunsysteem wordt sterker

Door een koude douche te nemen verbeter je meteen ook je immuunsysteem. Het lichaam ziet dit namelijk als een stressprikkel en komt direct in actie; de aanmaak van witte bloedcellen neemt hierdoor toe en juist deze bloedcellen zorgen ervoor dat ziektes worden aangepakt waardoor je immuunsysteem sterker wordt.

Daarnaast gaat het lichaam zichzelf opwarmen om op temperatuur te komen, ook dit prikkelt het immuunsysteem. Het immuunsysteem moet namelijk harder werken waardoor het geactiveerd wordt. Ook verlaagt het je bloeddruk en versnelt je stofwisseling.

4. Het geeft een goed gevoel

Misschien wil je het nog niet geloven, maar het nemen van een koude douche kan je een goed gevoel geven. Hoe dat zit? Door het koude water worden de stofjes endorfine en adrenaline geactiveerd. En juist deze stofjes zorgen voor een fijn, gelukkig gevoel.

Het kan dus tevens ook helpen als je regelmatig neerslachtig of depressieve gevoelens hebt. Door deze stofjes te activeren zal je humeur een positieve oppepper krijgen. 

En daarbij: hoe lekker is het om zo je dag te beginnen?!

Ook interessant: 4 Tips waarom vroeg opstaan GOUD is + tips!

5. Gif- en afvalstoffen worden beter afgevoerd

Je lymfesysteem zorgt ervoor dat gif- en afvalstoffen uit de cellen worden verwijderd. Werkt je lymfesysteem niet optimaal? Dan kun je last krijgen van verkoudheid, griep, infecties of andere ongemakken.

Door ‘s morgens koud te douchen wordt het lymfesysteem geactiveerd. Je spieren en lymfeklieren trekken samen en wanneer je het warme water weer laat stromen ontspant dit weer. Juist hierdoor kunnen de afvalstoffen beter uit de klieren gepompt worden.

Het resultaat? Een betere weerstand tegen ontstekingen en infecties.

Koud douchen ‘s morgens: zo begin je er mee!

Als je na het lezen van dit artikel overtuigd bent van de positieve effecten, geven we je graag ook een aantal tips om er écht mee te beginnen. Want zomaar even de kraan op koud draaien is misschien net wat te veel gevraagd.

  • Bouw het op: Begin met een warme douche en draai vervolgens de kraan steeds wat kouder. Door het geleidelijk aan te doen is het ook beter te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om eerst het koude water over je armen of benen te laten stromen en vervolgens over de rest van je lichaam.

    Probeer de eerste keren 1 of 2 minuten onder het koude water te staan. Het gaat er in het begin niet zo zeer om hoe lang je onder het koude water staat, maar om het feit dát je het doet. Door dit iedere dag even te doen wordt het steeds gemakkelijker.
  • Wissel af met warm water: Als je net in de douche staat kun je beginnen met warm water. Dit kun je steeds meer afwisselen met koud water. Zelf sta ik bijvoorbeeld gemiddeld 2 minuten onder het koude water, waarna ik de kraan weer op warm draai en vervolgens spoel ik me met koud water helemaal af voordat ik uit de douche ga. Juist deze afwisseling maakt het haalbaar.

  • Focus op je ademhaling: Als je alleen maar bezig bent met ‘OMG, dit is zó koud!’, ‘hoe lang sta ik hier al?’ of ‘ik kan dit niehieeet!’ wordt het natuurlijk niet makkelijker. Focus je daarom op je ademhaling. Adem rustig door je neus in en door je mond uit zodat je lichaam ontspannen raakt. (Ja, ontspannen onder koud water kan echt). Als je ontspannen bent kun je de kou ook beter handelen.

  • Onthoud de positieve effecten: Wetend wat het je oplevert is het vaak makkelijker om iets te doen wat je moeilijk vindt. Blijf dus continu in je hoofd herhalen wat dit je oplevert, zodat je weet waar je het allemaal voor doet.

  • Ervaar wat het met je doet: Als je eenmaal gaat ervaren dat je je energieker, alerter en positiever voelt door een koude douche in de ochtend wordt het ook makkelijker om dit vol te houden. Probeer dus even door te zetten zodat je ook kunt ervaren hoe fijn het eigenlijk is!

Let wel op dat je niet te lang onder het koude water staat. Als je na de koude douche niet meer op temperatuur komt heb je er te lang onder gestaan. Een aantal minuten koud water, afgewisseld met warm water is voldoende om van de positieve effecten te profiteren.

Ervaar zelf wat een koude douche in de ochtend met je doet!

Of je in de ochtend een koude douche neemt, die keuze is aan jou. Wij raden het in ieder geval aan en profiteren zelf iedere dag van de positieve effecten ervan.

Mocht jij nou ervaring hebben met koud douchen en jouw reactie willen delen, voel je vrij om een reactie achter te laten onder deze blog! Vinden we leuk 🙂

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

1 gedachte over “Koud douchen in de ochtend: 5 Gezondheidsvoordelen”

Plaats een reactie