Dit is de Ideale Temperatuur Voor Jouw Slaapkamer

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om de juiste temperatuur te creëren in de slaapkamer. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat je goed slaapt, niet zwetend wakker wordt maar ook niet rillend in bed ligt. Maar wat is nou de beste temperatuur in de slaapkamer? 

Beste temperatuur in de slaapkamer is 18 graden

De beste temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. In deze temperatuur slaap je het beste is uit onderzoek gebleken. Dit klinkt niet heel warm en dat is het ook niet.

Wellicht zou je, zeker in de wintermaanden, liever de kachel aanzetten maar dat wordt afgeraden. Je lichaamstemperatuur dient namelijk te dalen om goed te kunnen slapen. 

Wanneer je de kachel aan hebt staan kan je lichaamstemperatuur niet goed dalen. Dit heeft een nadelig effect op je nachtrust. Het duurt langer voordat je in slaap valt, je zult merken dat je onrustiger slaapt en je slaapt ook minder lang.

Dus hoewel je misschien denkt dat je in een koude slaapkamer moeilijker slaapt: het tegendeel is waar.

Voordelen van de ideale temperatuur in de slaapkamer

Hoewel de beste temperatuur in de slaapkamer misschien niet aantrekkelijk klinkt, brengt het wel meerdere voordelen met zich mee:

  • De slaapkwaliteit wordt verbeterd.
  • Je slaapt de hele nacht rustig en wordt niet of minder vaak wakker ‘s nachts.
  • In slaap vallen lukt sneller, door de ideale temperatuur wordt er meer melatonine aangemaakt door het lichaam waardoor je makkelijker in slaap valt.
  • Je droogt minder erg uit ‘s nachts.
  • ‘s Morgens word je uitgerust wakker omdat je een goede nachtrust hebt gehad.

Maar hoe kom je de koude maanden dan door?

Net zoals ik heb jij er waarschijnlijk ook een hekel aan om in een koud bed te stappen, logisch.

Wat je kunt doen is gebruik maken van een elektrisch deken. Deze zet je 15-30 minuten voordat je naar bed gaat aan, en zodra je in bed gaat liggen zet je het deken weer uit.

Op deze manier hoef je niet in een koud bed te stappen maar behoud je de rest van de nacht wel de koele temperatuur in de slaapkamer.

Uiteraard is een winterdekbed ook aan te raden. Toch is het belangrijk om te zorgen dat je deken niet te dik is zodat je lichaamstemperatuur kan dalen en je goed slaapt.

Hoe zorg je voor een koele kamer in de zomer?

In de zomer kan het lastig zijn om de ideale temperatuur in de slaapkamer te behouden.

Je kunt ervoor zorgen dat het niet te warm wordt door de rolluik (of jaloezieën of verduisterende gordijnen) dicht te houden zodat de zon niet naar binnen kan schijnen. Wanneer het wat afkoelt zet je de raam open zodat het kan luchten.

Zorg ervoor dat je een dekbedovertrek en kussen hebt wat ademend is zodat jouw warmte goed weg kan. Tevens is het slim om naakt te slapen.

Ook wordt aangeraden om niet te veel op de slaapkamer te komen overdag omdat de kamer verwarmd wordt door jouw eigen warmte.

Is het echt te warm? Zorg dan voor een airco of goede slaapkamer ventilator.

De beste slaapkamer temperatuur: conclusie

De conclusie is dus dat de beste temperatuur in de slaapkamer 18 graden is en dat het ook belangrijk is om dit aan te houden. Met deze temperatuur kan je lichaam goed afkoelen met als gevolg dat jij slaapt als een roosje.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie