Als je wakker wordt dan wil je natuurlijk niet wakker worden met hoofd of nekpijn. Of niet uitgerust wakker worden omdat je geen goed kussen hebt.
Maar een kussen is toch een kussen zou je denken?
Was het maar zo eenvoudig, een goed hoofdkussen moet voldoen aan een aantal belangrijke punten. Voldoet jouw kussen aan onderstaande punten dan zal je vast als een roosje slapen en uitgerust wakker worden. Maar welke punten zijn zo belangrijk?
1. Het hoofdkussen is elastisch
Een goed kussen is elastisch en past zich aan, aan de contouren van je hoofd en nek. In alle slaaphoudingen.
2. Het is antibacterieel en schimmelwerend
Om de hygiëne goed te bewaren dient een hoofdkussen schimmelwerend en antibacterieel te zijn. Tijdens de slaap verlies je vocht, het is niet de bedoeling dat het kussen dan schimmelvorming vertoont na bepaalde tijd.
3. Aangepast aan je lichaamsbouw
Een duur kussen betekent niet altijd een goed kussen, een kussen moet ook passen bij je lichaamsbouw. Het ideale kussen houdt rekening met:
- de lengte van je nek
- de verhouding van je nek breedte tegenover je hoofdbreedte
- de breedte van je schouders
Slaap je op je zij dan moet je een kussen hebben dat de neklengte en de afstand tussen schouder en nek overbrugt. Wordt deze afstand optimaal overbrugt dan krijg je geen druk op de schouders. Slaap je op je rug dan zou het kussen voldoende ruimte moeten geven dat de natuurlijke holte van de nekwervels wordt ondersteund.
4. Het kussen is niet temperatuur en drukgevoelig
Heb je een kussen wat temperatuur gevoelig is dan zal bij kou het kussen te hard zijn, en bij warmte is het kussen te zacht. Wijzig je van slaaphouding dan heeft een kussen even nodig om zich aan te passen. Draai je van op je rug liggen naar op je zij slapen dan voelt het deel waar je eerst niet op steunde hard en oncomfortabel aan. Het kussen moet zich nog aanpassen aan de druk van je hoofd en nek.
5. Het kussen moet vormvast zijn
Indien je hoofdkussen niet vormvast is, gaat de opvulling zich verplaatsen tijdens je slaap. Hierdoor krijg je geen goede ondersteuning, gevolg hiervan is dat je nekklachten krijgt en slecht slaapt.
Boekweit, water, dons en andere losse materialen verplaatsen zich onder druk. Om voldoende ondersteuning te krijgen moet je het meerdere keren opschudden, is dus niet ideaal. Kies daarom voor een vormvast materiaal, zo krijg je een stabiele ondersteuning.
6. Een goed hoofdkussen heeft de juiste hoogte
Een goed hoofdkussen ondersteunt je wervelkolom in zijn natuurlijke positie. Het zorgt voor een regelmatige drukverdeling op je tussenwervelschijven ter hoogte van je nekwervels.
Slaap je met een te laag of te hoog kussen dan komt je nek onder spanning te staan. Je krijgt nekklachten omdat de nekwervels overbelast zijn.
Niet alleen voor je nek is het belangrijk om een goed kussen te hebben, ook om de druk op je schoudergewicht weg te nemen is de hoogte cruciaal. Heb je een te laag kussen, ga je door het gewicht van je nek en je hoofd druk uitoefenen op het schoudergewricht.
7. Aangepast aan je slaaphouding
Slaap je veel op je zij dan moet het kussen een klein beetje ruimte geven aan het hoofd, en veel steun aan de nekwervels. Het moet zo aanvoelen dat je hoofd in een horizontale positie ligt in het verlengde van je bekken. Bekken en hoofd moeten op één lijn liggen, is dit zo dan heb je een goed hoofdkussen.
Slaap je veel op je rug dan is dit natuurlijk anders. Je hoofd moet lichtjes kantelen in het hoofdkussen, zodat er een lichte tractie ontstaat ter hoogte van de nekwervels. Bij iemand die op zijn rug slaapt mag het kussen zeker niet te hard zijn.
8. Koop nooit zomaar een kussen
Koop nooit zomaar een kussen, vraag of je het kussen twee weken op proef mag proberen. Ligt het hoofdkussen na twee weken nog niet lekker of goed dan heb je het verkeerde soort kussen.
9. Wasbaar
Een hoofdkussen is een perfecte broedplaats voor bacteriën. Volgens onderzoek bestaat 1/3 van het gewicht van je kussen uit dode huidcellen, insecten, huisstofmijten en hun uitwerpselen. Vraag aan de verkoper of het kussen wat je wilt kopen wel wasbaar is.
10. Let op de geur van een kussen
Het klinkt een beetje vreemd om aan een kussen in de winkel te gaan staan ruiken, toch is het belangrijk om dit te doen. Heeft het kussen een geur die je niet lekker vindt dan slaap je echt minder goed. Geur van een kussen moet je direct aanstaan.