Goed slapen op vakantie: 7 Tips waardoor je ook op vakantie goed slaapt

Yes! De vakantieperiode staat weer voor de deur. Voor velen staat vakantie in teken van ontspanning, werk loslaten en vooral: genieten. Echter kan het zijn dat je op een andere plek, in een ander bed niet goed slaapt wat natuurlijk niet optimaal is voor een ontspannen vakantie. Goed slapen op vakantie: hoe pak je het aan?

Goed slapen op vakantie

Je hebt lang uitgekeken naar je vakantie en eindelijk is het zo ver. Je hebt je koffer ingepakt, alle vakantie zaken geregeld en klaar voor vertrek. Eenmaal op de plek van bestemming aangekomen kan je plezier niet meer op. Echter merk je dat je ‘s avonds niet in slaap kunt komen.

Je bent in een andere kamer, ligt op een vreemd bed en er zijn andere omgevingsgeluiden waardoor je maar niet kunt slapen. Onderstaande tips gaan je helpen zodat je net zo lekker kunt slapen als thuis.

1. Neem – indien mogelijk – je eigen kussen mee

Niets slaapt zo fijn als je eigen kussen. Als je de mogelijkheid hebt raden we ook zeker aan om je eigen kussen mee te nemen zodat je toch iets hebt van thuis. Het meenemen van je kussen is makkelijk als je met de auto gaat, maar als je een klein kussen hebt past deze met wat geluk misschien ook in je koffer.

Geen ruimte voor je eigen kussen? Neem dan op z’n minst je eigen kussensloop mee zodat je de geur van thuis bij je hebt. Dit kan al verschil maken.

2. Vermijd vakantiestress

Vakantie = ontspanning, maar niet als je last hebt van vakantiestress. Vakantiestress kun je ervaren voordat je gaat, maar ook zeker tijdens je vakantie.

Ben jij iemand die een strakke planning maakt en alles in goede banen wil leiden? Probeer dit wat meer los te laten en bekijk van dag tot dag wat je wil doen. Dit kan veel rust geven waardoor je ook beter kunt slapen op vakantie.

Tip: Benieuwd wat stress met je slaap doet? Lees dan het artikel Stress en slapen: De invloed van stress op je nachtrust.

3. Sluit je werk goed af (zodat je het kunt loslaten)

De eerste week van de vakantie kan het zijn dat je nog veel met je werk bezig bent, onderstaande gedachten kunnen veel voorkomen:

  • “Heb ik alles wel goed geregeld?”
  • “Weten mijn collega’s eigenlijk wel wat ze precies van me moeten overnemen?”
  • “Hoe zou dit, dit en dit nu geregeld worden?”

Door je werk goed af te sluiten, met collega’s te overleggen, een automatische vakantie mail in te stellen en zaken waarover je twijfelt na te vragen kun je ook met een gerust hart op vakantie gaan.

Het gevolg? Goed slapen op vakantie en geen last van werkstress!

4. Probeer je vaste slaapritme vast te houden

Een goed ritme is belangrijk om goed te kunnen slapen. Het kan daarom gunstig zijn om ook op vakantie je slaapritme vast te houden.

Natuurlijk is het logisch dat je ‘s avonds misschien wat later je bed in gaat en ook later op staat, maar probeer hierin niet al te veel af te wijken van je ritme zodat je goed kunt slapen en ook uitgeslapen wakker wordt.

5. Zorg voor voldoende beweging

Hoewel je vakantie misschien bedoeld is voor ontspanning en lekker niets doen is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. De hele dag niets doen kan er namelijk voor zorgen dat je ‘s avonds niet kunt slapen. Zorg dus ook voor voldoende lichaamsbeweging – dit draagt bij aan een betere nachtrust.

6. Hulpmiddelen die helpen bij goed slapen op vakantie

Op vakantie heb je vaak andere omgevingsgeluiden en niet iedere slaapkamer in een hotel of appartement kan evengoed verduisterd worden. Neem daarom zelf oordoppen mee zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden en een slaapmasker zodat je toch helemaal in het donker kunt gaan slapen.

Bekijk oordoppen, slaapmaskers en andere handige tools voor op vakantie >>

7. Wat te doen met de airco?

Een airco kan prettig zijn als het warm is, maar tijdens het slapen kun je deze beter uitzetten. Ten eerste kan een airco veel geluid maken en ten tweede kan de temperatuur veel lager worden dan je gewend bent waardoor je niet in slaap kunt komen.

Het beste kun je een paar uur voordat je gaat slapen de airco aanzetten en deze uitzetten zodra je je bed in stapt.

Goed slapen op vakantie, overige tips:

  • Luister rustgevende muziek of een meditatie;
  • Schaf een dagboek aan waarin je iedere dag opschrijft wat je op vakantie gedaan hebt zodat je alles wat meer kunt loslaten;
  • Seks! (Do we need to say more?);
  • Doe ontspanningsoefeningen aan het eind van de dag of creëer een fijne avondroutine;
  • Let op je voeding: ‘s avonds een flinke ijsco (vol met suiker) of nog een lekkere cappuccino na het eten kan ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen.

Goed slapen op vakantie: hoe pak jij het aan? Leuk als je een reactie achter laat!

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie