Merk jij dat je in de winter de dagen moeilijker doorkomt en slecht slaapt? Dan kan een daglichtlamp uitkomst bieden. Te weinig daglicht kan zorgen voor depressieve klachten, de welbekende winterdepressie. Daarnaast kan het je dag- en nachtritme en melatonine aanmaak verstoren. Je kunt een daglichtlamp gebruiken om beter te slapen. Hoe het precies werkt? We leggen het je graag uit!
Hoe werkt een daglichtlamp?
Dat je je in de winter neerslachtig voelt en slecht slaapt komt omdat licht invloed heeft op de aanmaak van serotonine en melatonine.
Serotonine is één van de gelukshormonen en zorgt ervoor dat jij je fijn voelt. Daarnaast krijg je weinig vitamine D binnen tijdens de winter en deze vitamine is juist ook belangrijk voor je humeur.
Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd en wordt beïnvloed door het licht: als het ‘s avonds donker wordt komt er meer melatonine vrij waardoor je beter kunt slapen. ‘s Morgens wanneer het weer licht wordt, wordt dit hormoon afgebroken waardoor je wakker wordt.
Een tekort aan licht kan deze hormonen dus verstoren. Een daglichtlamp kan hierbij dus helpen. Door dit licht wordt de serotonine- en melatonine aanmaak gestimuleerd. Hierdoor blijf je dus beter in balans, verbetert je humeur en slaap je beter.
Beste daglichtlampen van dit moment
Een daglichtlamp gebruiken
Een daglichtlamp kun je dagelijks gebruiken. Je zet de lamp 40 tot 60 centimeter van je af. Zorg ervoor dat de lamp schuin staat zodat het niet recht in je ogen schijnt maar je wel het licht met je ogen opvangt. Het wordt aangeraden de lamp 20 minuten per dag te gebruiken.
Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je zit te ontbijten, wanneer je achter je computer aan het werk bent of als je een boek leest. Waar het om gaat is dat je netvlies het licht van de lamp kunt opvangen.
Een daglichtlamp bij slaapproblemen
Zoals we eerder al hebben benoemd wordt de melatonine aanmaak verstoord tijdens de winter.
Dit kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt en dat je de hele dag door moe bent en blijft. Uit onderzoek is gebleken dat lichttherapie weldegelijk positief effect heeft op slaapproblemen.
Verstoring van het dag- en nachtritme
Doordat het in de winter soms de hele dag vrij donker is, blijven je hersenen melatonine aanmaken waardoor je moe blijft. Daarnaast ondersteunt daglicht het dag- en nachtritme. Dit kan dus in de donkere maanden verstoord worden.
Door overdag voldoende daglicht te zien blijft het slaaphormoon beter in balans. Wanneer je een daglichtlamp gebruikt stopt de aanmaak van melatonine. Het effect? Je voelt je wakker en hebt meer energie. Tegelijkertijd blijft je dag- en nachtritme in balans
Eerder slapen en dus eerder wakker
Wat ook meespeelt is dat we in de winter vaak eerder willen gaan slapen omdat het sneller donker is. Hierdoor kan het zijn dat je ‘s nachts tussen 4 en 5 uur wakker bent en niet meer kunt slapen.
Je kunt de daglichtlamp dus ook twee uur voor het slapen gebruiken om ‘s avonds wat makkelijker wakker te blijven zodat je wel de hele nacht door kunt slapen.
Een daglichtlamp ondersteunt dus een goede nachtrust en daarnaast zul je je overdag energieker voelen. Als dat nog niet genoeg is, geeft het ook je humeur een flinke boost.
De 3 grote voordelen van een daglichtlamp op een rijtje
1. Lichttherapie zorgt voor een energieboost
Door een daglichtlamp te gebruiken krijg je een natuurlijke energieboost. Je kunt dit meteen ‘s morgens doen als je net wakker bent en aan het ontbijt zit.
Of als je een middagdip wil voorkomen kun je ‘s middags gebruik maken van de lamp. Dit is even ervaren wat voor jou het fijnste werkt.
2. Positief effect bij winterdepressie
Veel mensen hebben er last van: tijdens de winter voel je je futloos, neerslachtig, moe en zit je niet lekker in je vel.
Dit komt door een tekort aan daglicht en dus een tekort aan serotonine. Mocht je gevoelig zijn voor de wintermaanden is het daarom zeker aan te raden een daglichtlamp te gebruiken.
Belangrijk om te weten is dat een daglichtlamp géén vervanging is voor een goed therapeut of psycholoog. Het is enkel een tool die kan worden ingezet om de winter beter door te komen.
3. Je kunt beter slapen
Doordat de melatonine aanmaak beter in balans blijft en je dag- en nachtritme niet meer wordt verstoord zul je makkelijker in slaap vallen én beter doorslapen.
Goed slapen heeft uiteraard ook weer invloed op je humeur en energie dus zeker in de donkere maanden is een goede nachtrust van groot belang!
Waar let je op bij de aanschaf van een daglichtlamp
Belangrijk is dat de lamp beschikt over het juiste licht; een witte daglichtlamp wordt veelal aangeraden omdat deze beschikt over het gehele lichtspectrum.
De sterkte van de lamp dient 10.000 lux te zijn. Hoe minder sterk de lamp is, hoe langer je er gebruik van moet maken en het gewenste effect optreedt. Een te sterke lamp kan weer onprettig zijn voor de ogen.
Let er bij aanschaf op dat het geen zonlicht-lamp is die UV-straling bevat. Dit is niet goed voor je ogen.
Vind je het fijn om te kunnen bewegen terwijl je jezelf voorziet van daglicht? Dan zou je eens kunnen kijken naar een daglicht bril: Bijvoorbeeld de lichttherapiebril van AYOlite. In plaats van dat je een lamp voor je op tafel zet, zet je een bril op waar licht uit schijn.
Hierdoor kun je gewoon rondlopen en in beweging blijven. Echter is dit niet ideaal voor mensen met een bril.
Daarnaast zijn lichttherapielampen in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt er dus een uitzoeken die je mooi vindt, bij je kantoor past of praktisch is voor op de keukentafel. Dit is persoonlijk.
Ga naar Amazon.nl
Wij raden de daglichtlamp van BrellaVio aan!
- 12.000 lux (wit licht)
- Stijlvol en multifunctioneel design: zowel verticaal als horizontaal te plaatsen. Tevens kun je de lamp ophangen aan een standaard
- Extra lange stekker van 180 cm
- Eenvoudig te bedienen
- LED kleur: 3000k – 65000k (van geel tot wit licht)
- Afmeting: 25c18 cm
- Instellen met een timer
- 101 5 sterren reviews op Bol.com