Beter Slapen in de Winter: 9 Tips Die Daarbij Helpen

Vind jij het ook zo’n ellende om ‘s avonds in dat koude bed te stappen en om goed te slapen in de winter? Wij snappen dat helemaal. Daarom hebben we onze beste tips verzameld zodat goed slapen in de winter geen probleem meer voor je is. Want een goede nachtrust is van groot belang!

9 Tips: Beter slapen in de winter

We hebben 9 tips voor je verzamelt die je gaan helpen om beter te slapen in de winter.

1. Beter slapen in de winter met een vaste avondroutine

Zorg ervoor dat je ‘s avonds een vaste routine hebt. Op deze manier kan je lichaam zich alvast voorbereiden op het feit dat je daarna naar bed gaat.

Hoe je avondroutine eruit ziet is natuurlijk aan jou. Drink ‘s avonds lekker een kop (rustgevende) thee, lees een boek terwijl je onder een dekentje zit of kijk je favoriete serie.

Ook belangrijk is om elke avond rond dezelfde tijd te gaan slapen. Het is niet vreemd als je in de winterperiode eerder wil gaan slapen dan in de zomer. De donkere dagen nodigen ook uit om lekker op tijd te gaan slapen.

2. Gebruik een elektrisch deken

Wat ik persoonlijk het meest vervelend vind is om een koud bed te stappen. De oplossing? Een elektrisch deken!

Deze kun je 30 minuten voordat je naar bed gaat alvast aanzetten zodat het bed lekker verwarmd is als je erin wil kruipen.

Je kunt het deken meteen uitzetten als je in bed gaat liggen, het blijft nog wel een tijdje warm. Dit maakt het een stuk aangenamer om in bed te gaan liggen en daarbij word je niet ineens klaarwakker door de kou.

Lees ook: 9 Handige Tips om jouw Slaapkamer Winterproof te maken

3. Beweeg overdag voldoende

Je lichaam heeft beweging nodig, óók in de winter. Maak ‘s morgens een flinke wandeling of ga ‘s middags naar de sportschool.

Wat je doet maakt niet zoveel uit, zolang je maar beweegt. Het liefste niet laat in de avond zodat je dan juist lekker tot rust kunt komen.

Beweging zorgt ook nog voor fijne gelukshormonen die een positief effect kunnen hebben tegen je winterdip.

Wil je beter slapen in de winter én lekkerder in je vel zitten? Dikke jas aan, sjaal om, wanten aan en lekker naar buiten om een wandeling te maken!

beter slapen in de winter door beweging

4. Zet je telefoon tijdig uit

Ben jij iemand die ’s avonds veel op zijn telefoon zit om te appen of om filmpjes te kijken? We raden je aan om hiermee te stoppen.

Het blauwe licht is niet gunstig voor het slapen gaan, omdat het de aanmaak van melatonine beperkt.

Zet je telefoon dus bijvoorbeeld om 20:00 uur uit en duik in een goed boek. Hierdoor krijgen je ogen wat meer rust en er kan beter melatonine worden aangemaakt waardoor je ook makkelijker in slaap valt.

5. Gebruik een wake-up light

Hu? Een Wake-Up Light om beter te slapen? Ja zeker 😉 De Philips Somneo Sleep & Wake-Up heeft namelijk ook een ingebouwde RelaxBreath slaaphulp.

Deze functie helpt je om makkelijker in slaap te vallen. Je volgt het licht en geluid van de lamp met je ademhaling waardoor je in diepe ontspanning raakt.

Door de ademhalingsoefeningen kom je tot rust en val je makkelijker in slaap.

Bekijk hier de beste wake-up lights

6. Beter slapen in de winter dankzij warme voeten

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik koude voeten heb kom ik niet makkelijk in slaap. Zorg ervoor dat je voeten warm zijn als je wil gaan slapen. Draag dikke (slaap)sokken of leg een kruik bij je voeten.

Wat ook kan helpen is om ‘s avonds, bijvoorbeeld na het eten, een wandeling te maken. Hier worden je voeten ook lekker warm van!

Beter slapen in de winter met warme voeten

7. Gebruik natuurlijke middelen om beter te slapen in de winter

Als je merkt dat je ‘s avonds moeilijk in slaap valt is het een optie om natuurlijke middelen te gebruiken om goed te slapen.

Denk aan: rustgevende thee, supplementen die je helpen om tot rust te komen, rustgevende geuren, ademhalingsoefeningen of een meditatie luisteren of gebruik een white noise apparaat.

Lees het artikel 7 Natuurlijke Slaapmiddelen Om Beter Te Slapen (Die Écht Helpen) om hier meer over te leren!

8. Beter slapen in de winter? Kleed je juist niet te dik aan!

Hoewel het verleidelijk is om een dikke pyjama te dragen tijdens het slapen is dit niet aan te raden. Je lichaamstemperatuur daalt als je gaat slapen. Wanneer het te warm is kan de temperatuur van je lichaam niet goed dalen.

Het gevolg? Je valt moeilijker in slaap. Kies dus voor een dunne pyjama of slaap naakt. Dit is namelijk heel erg gezond!

Om deze reden adviseren we ook om het elektrisch deken meteen uit te zetten als je in bed gaat liggen en deze zeker niet de hele nacht aan te laten staan.

9. Zorg voor voldoende daglicht overdag

Daglicht is een belangrijke levensbehoefte en hoewel we in de lente en zomer vaak voldoende buiten komen, kan dit in de herfst en winter lastig zijn.

Toch is het, om beter te slapen in de winter van groot belang om voldoende daglicht tot je te kunnen nemen.

Dus maak die wandeling ‘s morgens of ‘s middags, ga op de fiets de kerstkaarten op de post doen of een kleine boodschap halen. Wat je doet is aan jou, zolang je er maar voor zorgt dat je voldoende buiten komt!

Is het vanwege je 9 tot 5 baan lastig om overdag buiten te komen? Je kunt ook gebruik maken van een daglichtlamp.

Beter slapen in de winter met onze tips

We hopen dat je de komende maanden beter zult slapen in de winter dankzij onze tips. Mocht je nou een tip geprobeerd hebben die voor jou verschil maken of heb je zelf een fantastische tip? Laat het in de comments weten!

Heb je juist moeite met opstaan in de winter? Lees dan ons artikel: Moeite Om Uit Bed Te Komen In De Winter? 5 Tips Voor Direct Resultaat!

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie