Beste Elektrische Deken 2024: Wat is een goede elektrisch deken?

Het is weer aardig koud in ons kikkerlandje en dat is niet cool. Of ja, eigenlijk wel. En voor buiten kun je jezelf nog kleden tegen de kou maar voor je bed is dat vaak wel anders. Heb je de hele avond uitgekeken om lekker warm in bed te gaan liggen en dan voelt je bed als een ijsbad aan..

Tijd voor een elektrisch deken dus. Wat mij betreft een gouden uitvinding want zo’n deken een uur voor je in bed stapt aanzetten en je bed laten opwarmen is onbetaalbaar. Je springt zo je bed in en het is gelijk lekker warm.

Maar wat is het beste elektrische deken? En waar moet je op letten als je zo’n deken wilt kopen?

Top 5 elektrische deken 2024


Beste elektrische deken resultaten (uit de test)

1. Beste keuze: Inventum HN179VB

Wil je de beste prijs-kwaliteit verhouding dan is de Inventum HN179 hét elektrische deken wat jij zoekt.

Met ruim 250 enthousiaste reviews, in 2021 nog gekozen tot de favorieten van Kieskeurig.nl en onze test weet je 100% zeker dat je met dit product goed zit.

In nog geen 10 minuten is je bed aangenaam warm en lig je niet meer stijf van de kou te rillen in bed. Zo kun je weer een stuk relaxter in slaap vallen.

Onze take-aways

Ook wij waren erg enthousiast over dit elektrische deken van Inventum en konden niet anders dan dit als beste keus selecteren. Het enige nadeel is dat dit deken geen timer heeft en niet automatisch uitschakelt.

 

De pluspunten van de Inventum HN179

  • Dit elektrische deken is uitwasbaar

  • Met de overhittingsbeveiliging lig je met een gerust gevoel in je warme bed

  • Met de extra lange snoer van 4 meter kun je dit deken in vrijwel elke slaapkamer gebruiken zonder te klooien met verlengsnoeren

2. Beste budgetkeuze: Medisana HU 665

Ben je op zoek naar een goedkoop elektrisch deken? Dan kies je voor de Medisana HU 665.

Voor net iets meer dan 3 tientjes heb je een super product in huis: dit elektrische deken doet namelijk niets onder voor duurdere modellen- en merken.

Zo heeft dit deken een timer tot 180 minuten, 3 warmtestanden en de bediening is makkelijk, ook als je wat meer op leeftijd bent. De bediening kan afgenomen worden zodat het deken met een handwasje schoongemaakt kan worden.

Onze take-aways

Ook dit elektrische deken is gewoon een goed product welke niets onder doet voor de duurdere varianten. Als je weinig budget hebt is dít het deken welke je moet hebben. De bevestigingsbanden zijn wel een punt van kritiek: deze zijn niet heel logisch gemaakt waardoor deze gebruiken een creatieve opgave wordt. Ook in een 2-persoonsbed zijn deze onbruikbaar. Toch doet dat gelukkig weinig af van het product verder.

 

Pluspunten van de Medisana HU 665

  • Hele scherpe prijs en voor ieder budget

  • Kwalitatief gelijk aan duurdere elektrische dekens

  • Makkelijk te bedienen, ook als je op leeftijd bent

  • Bediening kan losgemaakt worden zodat je het deken kunt wassen (handwas)

Nadelen

  • Te kort voor mensen met een lengte van meer dan 1,80m

  • Moet +- 10 minuten voor je naar bed gaat aangezet worden om op te warmen

3. Veiligste getest: Inventum HN197V

Krijg je een beetje de kriebels van het idee om op een elektrische deken te gaan liggen (slapen)? Dat begrijpen we. Kies in dat geval voor het elektrische deken wat als veiligste uit de test komt: de Inventum HN197V.

Dit elektrische deken schakelt zichzelf uit via de timer (welke tot 12 uur ingesteld kan worden). Dankzij de verhittingsbeveiliging zal het deken ook stoppen met verwarmen als het deken oververhit dreigt te raken. Daarnaast is een anti bacteriële laag aangebracht ter bescherming van de hygiëne.

En als dat nog niet alles is heeft dit deken óók een anti allergie functie. Dit is een 12 uur durend proces wat je matras en bed droogt zodat de bed mijt geen kans heeft + je voorkomt schimmelvorming in bed.

Een andere mooie functie is dat je plaatselijk kunt verwarmen: enkel het boven of juist onderlichaam in plaats van over de gehele lengte.

Onze take-aways

Dit elektrische deken is voor degene die wel graag verwarmd in bed wil liggen maar het lastig vind om te vertrouwen dat het wel 100% veilig is en/of wanneer je graag zoveel mogelijk kunt doen met het product. Naast je bed verwarmen kun je met dit deken ook je bed beschermen tegen schimmels en de bed mijt.

 

Pluspunten van de Inventum HN197V

  • Anti-allergie functie: voorkomt schimmelvorming en bed mijt

  • Anti-bacteriële coating welke bacteriën voorkomt

  • Apart in te stellen voetenzone voor als je enkel koude voeten hebt

  • 5 jaar garantie

Nadelen

  • Is iets duurder dan het gemiddelde elektrische deken

4. Beste 2-persoons keuze: Inventum HNL4212Z

Heb je een partner wie net zo’n koukleum is als jijzelf? Dan is de Inventum HNL4212Z het elektrische deken wat jullie zoeken!

Van dit elektrische deken zijn er namelijk twee maten: 160x80cm en 160x140cm. En met het 160×140 formaat kun je hier lekker met z’n tweeën van genieten. Beide zijden van het deken kunnen apart geregeld worden qua warmte wat ideaal is als jij of je partner het minder koud heeft.

Met de extra warme voetenzone zorg je er tevens voor dat het einde oefening is met het gevoel van bevroren voeten, één van de grootste ergernissen in bed (met name voor de mannen..).

Dit deken is uitwasbaar in de wasmachine (30°C), heeft een oververhittingsbeveiliging, twee verlichte schakelaars en 3 warmte standen per kant.

Onze take-aways

Wil je samen met je partner genieten van een warm bed dan kies je voor de 150x150cm Inventum HNL4212Z. Jullie kunnen beide je eigen warmte stand kiezen en met de extra warme voetenzone zorg je ervoor dat je koude voeten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Pluspunten van de Inventum HNL4212Z

  • Nooit meer koude voeten met de extra warme voetenzone

  • Beide zijden zijn apart in te stellen qua warmte stand

  • Overhittingsbeveiliging

  • Kan uitgewassen worden in de wasmachine (op 30°C)

  • 5 jaar garantie

Nadelen

  • Heeft geen timer en moet zelfstandig uitgeschakeld worden

  • Kan niet worden vastgemaakt aan het matras en dus verschuiven

5. Runner-up: SAAF elektrische deken

Het elektrische deken van SAAF is de runner-up in dit lijstje en doet niet onder voor de andere dekens in dit lijstje. Integendeel zelfs.

Met een formaat van 150x120cm kun je hier met twee personen van genieten (dat is bij ons in ieder geval een vereiste!). Je kunt kiezen uit 9 warmte standen (stand 6 is al aardig warm) en je kunt ook een timer instellen zodat het deken zichzelf uitschakelt (1, 6 en 12 uur).

Eén van de grootste pluspunten aan dit deken is dat het snel op temperatuur is, iets wat bij sommige andere elektrische dekens een minuut of 10 a 15 nodig heeft.

Pluspunten van het SAAF elektrische deken

  • Is in +-3 minuten opgewarmd

  • Heeft 9 verschillende warmte standen

  • De bediening is simpel- en makkelijk te gebruiken

  • Gemaakt van zeer goede kwaliteit Fanel katoen

Nadelen

  • Kan niet in de wasmachine

  • De kabel is 155cm lang wat voor sommige slaapkamers aan de korte kant is

Onze take-aways

Wil je samen met je partner genieten van een warm bed dan kies je voor de 150x150cm Inventum HN236I. Jullie kunnen beide je eigen warmte stand kiezen en met de extra warme voetenzone zorg je ervoor dat je koude voeten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Waar moet je op letten bij een elektrisch deken kopen?

Voordat je zomaar een elektrisch deken koopt is het belangrijk om op enkele zaken te letten en hierin jouw afweging te maken.

  • Elektrisch deken met timer: een timer zorgt ervoor dat het deken veel effectiever gebruikt wordt en geen onnodige energie verspilt. Daarnaast zorgt het ervoor dat het niet té warm wordt.

  • Lengte van de snoer: de lengtes van snoeren kunnen nogal verschillen, dus kijk goed hiernaar zodat je wel of juist geen verlengkabel nodig hebt. Bij de elektrische dekens van Inventum is het mogelijk om een extra lange snoer van 4 meter te bestellen.

  • Een of tweepersoons: Veel elektrische dekens zijn eenpersoons, als je met z’n tweetjes bent wil je dus een groter formaat hebben (vaak 150x120cm.

  • Heb je vaak last van koude voeten? Kies dan een elektrisch deken wat een extra verwarm voetengedeelte heeft.

Soort deken

Er zijn verschillende soorten elektrische dekens: je hebt onderdekens (dat zijn de dekens uit de bovenstaande test), bovendekens, fleecedekens en verwarmde omslagdekens.

  • Een elektrisch onderdeken is een deken welke je op je matras onder je hoeslaken legt (of eventueel erbovenop).

  • Een elektrisch bovendeken is een deken welke je over het deken waaronder je slaapt legt.

  • Het elektrische fleecedeken is een verwarmd deken voor op bijvoorbeeld de bank met een heerlijke soft feeling.

  • Een elektrisch omslagdeken is een deken wat je lekker om je lichaam kan gooien zodat je rond kunt lopen als een echte lord. 

Materiaal

Elektrische dekens worden met name gemaakt van katoen of polyester. Sommige dekens worden gemaakt van de stof Teddy welke super zacht zijn en heerlijk warm.

Het is aan te raden voor een katoenen deken te gaan omdat deze stof goed ademt en vocht kan afvoeren.

De afmeting van het deken

Ga je voor een een of een tweepersoons elektrisch deken? Als jij als enige een koukleum bent is een eenpersoons natuurlijk voldoende maar wil je partner ook wat extra warmte dan kies je een tweepersoons deken van 150x120cm of 150x150cm.

Veel gestelde vragen over elektrische dekens

Zit je toch nog met vragen over elektrische dekens? Hieronder vind je een samenvatting van veel gestelde vragen door anderen die een elektrisch deken gingen kopen.

Welke elektrische deken is het beste?

Uit onze test van januari 2024 is gebleken dat de Inventum HN135 het beste elektrische deken is gebaseerd op de prijs/kwaliteit verhouding.

Liever een tweepersoons elektrisch deken? Kies dan voor de Inventum HN236I van 150x150cm.

Is een elektrisch deken gevaarlijk?

Nee, een elektrisch deken is niet gevaarlijk mits je voor een kwalitatief merk gaat. Zoals met vrijwel ieder product zijn er altijd goedkope(re) varianten beschikbaar maar daarvan is de kwaliteit soms discutabel.

Ga je voor een elektrisch deken uit de test hierboven dan weet je dat je een veilig product in huis haalt. Alle producten hier voldoen aan de Europese wetgeving en zijn hier grondig op getest.

Wel zo prettig als je erop gaat slapen.

De meeste elektrische dekens zijn uitgerust met een overhittingsbeveiliging: zodra het deken te heet dreigt te worden schakelt het zichzelf uit. En wil je nog een stukje extra zekerheid kies dan voor een deken met een timer welke zichzelf na de ingestelde tijd uitschakelt.

Hoe lang gaat een elektrisch deken mee?

Elektrische dekens hebben een lange levensduur. Inventum geeft bijvoorbeeld standaard 5 jaar garantie wat betekent dat hun producten het zeker 5 jaar uithouden.

De gemiddelde levensduur van een elektrisch deken is zo’n 8 tot 10 jaar. Zeker als je zuinig op je deken bent kan dit makkelijk 10 jaar of langer zijn.

Kun je een elektrisch deken wassen?

Een elektrisch deken kan gewoon gewassen worden. Let wel op: niet elk elektrisch deken kan in de wasmachine!

Elk elektrisch deken kan sowieso met een handwas schoongemaakt worden. Er zijn wel dekens welke gewoon in de wasmachine kunnen, let hier op als dit je voorkeur heeft.

De Inventum HN236I kan bijvoorbeeld wel in de wasmachine op 30°C gewassen worden.

Zijn er ook elektrische dekens voor een baby?

Er zijn geen specifieke elektrische dekens voor baby’s op de markt. En dat heeft een goede reden: het wordt namelijk afgeraden om je baby op een elektrisch deken te laten slapen.

Baby’s en jonge kinderen kunnen namelijk niet zelfstandig uit hun bed. Als het dan te warm wordt kan dit gevaarlijke situaties opleveren.

Wil je jouw baby toch op een elektrisch deken laten opwarmen of slapen? Doe dit dan enkel en alleen terwijl je er zelf bij bent en op een lage stand.

Kun je een elektrisch deken met een app besturen?

Ja, sinds kort zijn er ook elektrische dekens met een app op de Nederlandse markt.

Heb je al een elektrische deken zonder app? Dan kun je jouw elektrische deken wel zelf (semi)slim maken door een slimme stekker te gebruiken.

Zo kun je handig via de app het deken aanzetten en/of uitschakelen. Overige bediening van het deken dient echter wel via het bedieningskastje van het deken zelf te gebeuren (zoals de timer instellen en het selecteren van de warmte stand).

Helpt een elektrisch deken echt tegen rug- en nekpijn?

Ja, een elektrisch deken kan zeker helpen tegen pijn in je rug en/of nek. Door de warmte van zo’n deken zetten je bloedvaten uit en kan je bloed beter door je lichaam stromen.

Daarnaast lig je eenmaal een stuk meer ontspannen in bed als het lekker warm is in tegenstelling tot een kou bed: hierdoor span je jouw lichaam en spieren aan wat pijn alleen maar zal verergeren.

Kan een elektrisch deken mee op vakantie?

Een elektrisch deken kan vanzelfsprekend gewoon mee op vakantie. Hou er wel rekening mee dat het gewicht van zo’n deken snel 1KG of meer is en best wat ruimte in beslag neemt.

Dat is in principe geen punt als je met de auto op vakantie gaat. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan kan dit een punt van aandacht zijn vanwege de beperkte ruimte in je koffer en een maximum bagagegewicht.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

1 gedachte over “Beste Elektrische Deken 2024: Wat is een goede elektrisch deken?”

 1. en deken slim maken met een slimme stekker gaat niet want alle huidige dekens hebben een digitale bediening waardoor je alsnog knopjes moet indrukken dus slimme stekkers werken helaas niet.
  ik baal vreselijk dat ik niet automatisch mijn deken aan kan zetten. ik moet echt fysiek naar de slaapkamer en dat vergeet ik natuurlijk altijd een bedenk met naar bed gaan pas dat ik dit ben vergeten…

  Beantwoorden

Plaats een reactie