Benauwde slaapkamer? 5 verkoelende tips!

Het is momenteel weer warmer aan het worden en dat merken we gelijk op de slaapkamer. Onrustig slapen, zweten in bed en andere ongemakken spelen weer op..

Toch zijn er een paar handige manieren om je slaapkamer of jezelf snel te koelen zodat je weer kunt genieten van je slaap.

Je benauwde slaapkamer koelen met deze 5 tips!

Met de volgende 5 tips heb jij in no time je benauwde slaapkamer een stuk koeler.

1. Gebruik een ventilator (als self-made airco)

Een ventilator op de slaapkamer tijdens de warme zomermaanden is geen overbodige luxe. Maar een ventilator op zich verkoelt de lucht niet. Wil je er wel voor zorgen dat een ventilator wel een koele luchtstroom door de kamer blaast?

Dan maak je met een aantal flessen in een handomdraai een self-made-airco. Waardoor je toch heerlijk kunt genieten van de nachtelijke rust.

Wil je ervoor zorgen dat jouw ventilator gekoelde lucht blaast? Dan is het enige dat je nodig hebt een ventilator (logisch), enkele flessen die je kunt vullen met water en wat zout.

Als eerste ga je de flessen vullen met water en enkele schepjes zout. Waarna je de flessen in de vriezer doet. Laat de flessen binnen enkele uren bevriezen. Haal de flessen er voor je gaat slapen uit en plaats deze in een bak tegen lekken voor de draaiende ventilator. Je zal merken dat de lucht een stuk koeler is.

Er zijn ook watergekoelde ventilatoren te koop. Deze verkoelen de lucht aan de hand van water, waarbij je ook gebruik kunt maken van koelelementen.

In beide gevallen ben je verzekerd van een koele bries door de warme slaapkamer. Je kunt hierdoor beter in slaap komen en zal uitgerust wakker worden, ondanks het zomerse weer dat de slaapkamer aanzienlijk kan verwarmen.

Beste aanrader: een muisstille ventilator

Niet teveel lawaai op je slaapkamer, maar wel een heerlijke verkoeling? Dan is de ventilator van Duux ideaal. Deze is super stil en heeft een afstandsbediening zodat je hem vanuit bed harder en zachter kunt zetten.

2. Koele buitenlucht naar binnen zuigen

In de avonduren is het buiten vaak koeler dan in huis of de slaapkamer. Maar de warmte van de dag blijft vaak lang in huis hangen. Daar kun je slim gebruik van maken door de koele lucht naar binnen te zuigen.

Er zijn verschillende toepassingen beschikbaar die de koele lucht naar binnen zuigen. Je hebt ventilatoren met een thermostaat. Is het binnen warmer dan buiten? Dan gaat de thermostaat aan en wordt er koelere lucht van buiten naar binnen gezogen. Deze ventilatoren zijn vaak ingebouwd.

Is het inbouwen van een ventilator die koele lucht naar binnen zuigt niet mogelijk? Dan kun je ook een ventilator voor het openstaande raam plaatsen. Waardoor er koele lucht via de achterkant van de ventilator wordt aangezogen en de slaapkamer zal worden ingeblazen.

Het naar binnen blazen van koele buitenlucht verkoelt een slaapkamer soms met wel 7 graden. Dat is wel afhankelijk van de temperatuur buiten, ingestelde temperatuur en capaciteit.

3. Neem een korte, koele douche

Het behoort inmiddels tot grootmoeders remedie tegen slecht slapen door de warmte: de koele douche.

En je kunt het ook relatief eenvoudig toepassen. Door voor het slapen gaan een korte maar verkoelende douche te nemen.

Een korte, koele douche nemen zorgt er in eerste instantie voor dat jij je weer helemaal fris voelt. En daardoor kun je beter in slaap komen.

Na een verkoelende douche zul je dan ook merken dat het binnen in huis of de slaapkamer minder warm aanvoelt. Je zult hierdoor tijdens je slaap ook beter uitrusten dan zonder de verkoelende douche.

4. Natte was ophangen

De slaapkamer verkoelen door het ophangen van gewassen kleding of beddengoed. Dat is zeker geen slecht idee. In de meeste wasruimten is het overigens ook koeler dan in andere kamers in huis. Dit komt door het vocht dat een verkoelende werking heeft.

Het betekent natuurlijk niet dat je tussen de gewassen kleding moet slapen. Maar wanneer je toch een was hebt gedaan, kun je er net zo goed gebruik van maken.

Een was ophangen in de slaapkamer is er ook een uit grootmoeders tijd. Waarin deze methode vaak gebruikt is. En nog steeds is het een van de manieren die vaak gebruikt zal worden. De was moet toch drogen.

5. Laat warme lucht opstijgen indien mogelijk

De warme lucht is lichter dan koude lucht en wil daarom maar een ding, opstijgen. Daar kun je in een woning op verschillende manieren gebruik van maken. 

De meest eenvoudige manier is het openzetten van klapramen op de slaapkamer. Een manier die al snel enkele graden verschil kan maken. Een andere manier is de deuren naar zolder openzetten en het dakraam (indien je deze hebt) op de kiepstand plaatsen.

De warme lucht zal via het dakraam uit de woning ontsnappen. Maar zoals gezegd is deze manier niet bij elke woning mogelijk. Een van de voorgaande methodes is daarom wellicht effectiever.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie