Ademhalingsoefeningen Om Beter Te Slapen

Als je moeite hebt met in slaap vallen kunnen ademhalingsoefeningen helpen om beter te slapen. Maar de vraag is alleen: hoe doe je zo’n ademhalingsoefeningen en waar houd je rekening mee? We delen in dit artikel hoe ademhalingsoefeningen beter slapen kunnen stimuleren, welke oefeningen je kunt doen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken.

Door ademhalingsoefeningen beter slapen?

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn dat je beter kunt slapen dankzij ademhalingsoefeningen. Toch is het waar. En als je er dieper op ingaat is het logisch ook nog.

Doordat je gefocust bent op ademhalingsoefeningen heb je geen ruimte om te piekeren, je dag te evalueren of erbij stil te staan dat je niet kunt slapen. Kortom: je hebt afleiding.

Daarnaast geef je met ademhalingsoefeningen een signaal aan je lichaam dat je veilig bent. Je kunt namelijk niet rustig en gefocust ademhalen op het moment dat je in een staat van stress verkeert door piekeren of angst.

Ademhalingsoefeningen zorgen voor ontspanning, rust en afleiding waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen en beter slaapt.

Ademhalingsoefeningen: de 4-7-8 methode

Dit is een ademhalingsoefening die goed werkt om jezelf te kalmeren. Het vermindert stress, verlaagt je hartslag en zorgt voor diepe ontspanning. Deze oefening gaat alsvolgt:

  • Je ademt 4 seconden rust in door je neus;
  • Vervolgens houd je je adem 7 seconden vast;
  • Daarna adem je rustig, gedurende 8 seconden door je mond uit.

Als je dit nu doet terwijl je leest zul je merken dat je best lang je adem inhoudt. Toch is dit juist de bedoeling. Je haalt je ademhaling hiermee omlaag met als gevolg dat je hartslag verlaagt en je tot rust komt.

Zoals ik in de intro al benoemd heb wordt stress vermindert door ademhalingsoefeningen.

Je centrale zenuwstelsel vermindert activiteit waardoor angst en stress afneemt. Het gevolg? Je hele lichaam ontspant en in je hoofd ervaar je rust en kalmte.

Tevens ligt je focus hiermee op je ademhaling waardoor je een fijne afleiding hebt en niet meer stilstaat bij het feit dat je niet kunt slapen.

Je kunt deze oefening een aantal keer herhalen tot je merkt dat je helemaal ontspannen en tot rust gekomen bent.

Hulpmiddelen om ademhalingsoefeningen te doen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt inzetten om ademhalingsoefeningen te doen. Zoals:

Zet een geleide meditatie of ademhalingsoefening op

Vind je het lastig om je zelf te focussen op je ademhaling? Er zijn tegenwoordig veel geleide meditaties of ademhalingsoefeningen te beluisteren, bijvoorbeeld via YouTube.

Er wordt dan tegen je gepraat op een rustige en ontspannen manier waardoor je lekker tot rust kunt komen.

Er wordt tegen je gezegd wanneer je in- en uit kunt ademen waardoor je een vast ritme kunt aanhouden. Daarnaast heb je iets om naar te luisteren wat tegelijkertijd weer voor afleiding zorgt.

Zo’n geleide meditatie of geleide ademhalingsoefening helpt je om in diepe ontspanning te komen waardoor je vervolgens rustig kunt gaan slapen.

Dodow sleep aid

De dodow sleep aid is een klein apparaatje dat blauw licht schijnt op het plafond. Het licht gaat in pulse bewegingen en het is de bedoeling dat je met het licht mee ademt.

Het licht begint zwak en klein en wordt steeds feller en groter. Op hetzelfde ritme adem je in. Vervolgens wordt het licht weer zwakker en kleiner en dan adem je uit.

Je ademt dus mee op het ritme van het licht waardoor je een gecontroleerde ademhaling krijgt. Je kunt de dodow sleep aid instellen op 8 of 20 minuten. Na deze tijd zal de Dodow vanzelf uitgaan.

Doordat je gefocust bent op het licht heeft het een hypnotisch effect waardoor je vanzelf in diepe ontspanning raakt.

Lees ook onze volledige review en alle ins en outs over de Dodow Sleep Aid

De Philips Somneo Sleep & Wake-Up

De Philips Somneo is een wake-up light maar heeft ook een slaapfunctie. Deze functie werkt hetzelfde als de Dodow. Het enige verschil is dat deze wake-up light ook van geluid is voorzien.

De RelaxBreath slaaphulp in de wake-up light helpt je om makkelijker in slaap te komen. Je ademt mee met het licht en geluid van de lamp waardoor je ademhalingsoefeningen kunt doen en je tegelijkertijd tot rust komt.

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een fijne wake-up light maar wil je ook makkelijker in slaap vallen ‘s avonds? Dan is dit een goede keus.

De Philips Somneo staat in onze top 5 Beste Wake Up Lights. Bekijk in dat lijstje alle voordelen van de lamp.

Beter slapen door ademhalingsoefeningen

Als je beter wil slapen kun je zonder al te veel moeite proberen om ademhalingsoefeningen te doen. Het is gratis, kost weinig moeite en je hoeft er niet eerder voor naar bed.

Het is een ideale manier om beter te kunnen slapen zonder al te veel inspanning. Probeer het eens uit en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

Kun je nou alsnog niet slapen? Lees dan: 7x Natuurlijke hulpmiddelen om beter te slapen.

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie