10 stappen voor beter slapen (Infographic)

Slaap je slecht en wordt je niet uitgerust wakker? Dan zijn deze 10 stappen naar beter slapen voor jou.

Het is namelijk best makkelijk om je slaap direct te verbeteren. Je moet echter wel weten hoe. In deze blog + infographic deel ik 10 stappen die jou vrijwel direct een betere nachtrust geven waardoor je morgenvroeg ook gelijk makkelijker wakker wordt en uit je bed kunt komen.

In 10 stappen beter slapen

Geen werk in de slaapkamer

Probeer dingen van je werk uit de slaapkamer te houden. De slaapkamer is een plek voor rust, niet voor werk. Door dit te scheiden kun je op je slaapkamer ook écht tot rust komen.

Koel & donkere slaapkamer

Je slaapt het beste in een koele en donkere slaapkamer. Wanneer de kamer niet donker en koel genoeg is geven je hersenen namelijk geen seintje om melatonine aan te maken. En daar val je juist van in slaap.

Houdt je slaapkamer vrij van rommel

Je slaapt beter in een schone en opgeruimde slaapkamer. Simpelweg omdat de kamer zelf rust uitstraalt wanneer niet overal spullen en kleding rondslingeren.

Let op met eten & drinken

En dan met name op het eten en drinken van suiker, cafeïne en alcohol. Deze stoffen kunnen je nachtrust sterk beïnvloeden in de negatieve zin.

Als je al eet: Eet niet te laat

Eet ook niet kort voordat je gaat slapen. Vooral niet als het suikers betreft.

Stop op tijd met het gebruik van apparaten

De super scherpe schermen van vandaag de dag werken allemaal met ‘blauw licht’. En dit blauwe licht wat ze uitstralen zorgt ervoor dat je hersens geen melatonine aanmaken waardoor je ook niet het gevoel hebt dat je moe bent.

En zo wordt ook je nachtrust er direct door beïnvloed waardoor je minder goed tot slecht slaapt.

Ga op een vaste tijd naar bed en sta ook op een vaste tijd op

Als je elke dag op een vast tijdstip naar bed gaat en ’s ochtends op dezelfde tijd opstaat zul je veel beter gaan slapen. Je lichaam herkent dit als het slaapritme en herprogrammeert zich zo. Je zult ook na een tijdje merken dat je geen wekker meer hoeft te zetten 😉

Schrijf dingen op die door je hoofd spoken

We maken ons allemaal wel eens zorgen. En onze hersenen weten dat ook altijd tactisch te timen: Wanneer we in bed liggen en proberen te gaan slapen.

Probeer met positieve affirmaties de zorgen weg te ‘praten’ (je kunt deze gewoon in je hoofd opnoemen, wel zo leuk voor je partner). Als dat niet lukt kun je ook nog een notitieboekje op je nachtkastje leggen zodat je alles wat je zorgen baart daar kunt opschrijven.

Zo kun je het makkelijker loslaten en lekker in slaap vallen.

Zorg voor een avondritueel

Een avondritueel is enorm bevorderend voor de slaap. Zo breng je jouw lichaam en hersens alvast in de ‘slaapmodus’. We schreven eerder al een blog met 9 praktische tips voor een avondroutine.

Beweeg elke dag ten minste 30 minuten

Het maakt niet uit wanneer op de dag. Als je het maar doet. Dit is ontzettend belangrijk voor het lichaam en je zult ook merken dat je er veel beter van slaapt.

Infographic: 10 stappen om beter te kunnen slapen

Geschreven door Robert Rinkema

Al vele jaren is Robert een enthousiaste voorvechter van gezonde slaap. Nu deelt hij zijn expertise graag op Slaap24.nl. Ontdek nu hoe je beter kunt slapen en vol energie aan je dag kunt beginnen! Robert heeft zich gespecialiseerd in het grondig testen van bijna elk product dat de slaapkwaliteit verbetert, van matrassen en kussens tot verzwaarde dekens en ventilatoren. Hij deelt graag zijn bevindingen en helpt jou het beste slaapgerelateerde product te vinden. Robert deelt zijn ervaring graag met anderen die op zoek zijn naar advies over het kiezen van het juiste product voor hun slaapbehoeften. Door onderzoek te doen naar de nieuwste producten op de markt, kan Robert eerlijke meningen en beoordelingen geven over welke producten echt goed werken en welke niet helemaal voldoen. Hij is geen arts of medisch onderlegd. Hij raadt altijd aan bij gezondheidsklachten eerst medisch advies in te winnen bij een arts.

Plaats een reactie